Het schilderij van de 21-jarige kunstacademiestudent Wouter van der Laan is door de jury uitgekozen als winnaar in de schilderwedstrijd 'Het Stilleven'. Dit maakte de jury zondag 7 december 2014 bekend tijdens de uitreiking in VondelCS.

Naast een expositie in het Bonnefantenmuseum in Maastricht wordt het winnende schilderij gepubliceerd in het tijdschrift Kunstbeeld en ontvangt de winnaar een Rembrandt Schilderkist van Royal Talens met verf naar keuze.

Donald Duck

Wouter van der Laan: "Ik heb een serie stillevens gemaakt waarbij ik gebruik heb gemaakt van verschillende technieken. De bloemen/het organische is geschilderd in een techniek waarbij ik wasbenzine gebruik in de natte olieverf, hierdoor ontstaat een organische structuur of eerder de suggestie van organische structuren die ik vervolgens heb geplaatst in een 'Donald Duck setting'. Het contrast tussen deze twee verschillende vormen van representatie vind ik fascinerend. Aan de ene kant een extreem heldere beeldtaal van Disney (gele muur, bruine tafel, blauw potje) tegenover een suggestieve, expressionistische taal.

Juryrapport

De jury: "Het werk van Wouter van der Laan is verfrissend en energiek. Een boeket is doorgaans heel bont. Dit boeket is helemaal groen, maar toch zonder enige twijfel een bos bloemen. Het werk heeft een goede kleurstelling en geeft een aparte kijk op iets heel gewoons. Het is helemaal in de traditie van het stilleven geschilderd, maar toch heel eigentijds."

Wedstrijd

AVROTROS ging in november 2014 op zoek naar het beste/mooiste/meest originele stilleven en organiseerde een schilderwedstrijd waar iedereen aan mee kon doen. Uit ruim 2.800 ingezonden stillevens maakte de jury, bestaande uit Stijn Huijts (directeur van het Bonnefantenmuseum), Willem de Winter (expert kunst en antiek, en schilderijenexpert bij Tussen Kunst en Kitsch) en Ina van Zyl (beeldend kunstenares), een selectie van 25 schilderijen die kans maakten op de publieks- en de juryprijs.

Publieksprijs

De publieksprijs werd gewonnen door Jos van Riswick. Zijn 'stilleven met kersen en bierpul' kreeg de meeste stemmen.

Bekijk de publiekswinnaar

Expositie

Van 7 tot en met 23 december 2014 zijn de stillevens die door de jury geselecteerd werden te zien in VondelCS. Het winnende werk van Wouter van der Laan is te bezichtigen in het Bonnefantenmuseum in Maastricht.

Deel dit artikel