In 1871 zette Monet voor het eerst voet aan grond in Zaandam. Nu, 144 jaar later, is de beroemde Franse schilder een beetje terug in Zaandam. Het Zaans Museum heeft namelijk het schilderij ‘De Voorzaan en de Westerhem’ gekocht voor maar liefst €1.160.000,-. Voor het museum is het de duurste aankoop ooit.

Monet

Claude Monet (1840-1926) was een impressionistisch kunstschilder. Hoewel de kunstenaar het grootste deel van zijn werken geschilderd heeft in Frankrijk, heeft hij maar liefst 25 werken gemaakt tijdens zijn verblijf in Zaandam. Vanwege politieke onrust in Frankrijk trok Monet met vrouw en kinderen naar Nederland. Waarom de kunstenaar specifiek in Zaandam terecht kwam is onbekend. Naar vriend en schilder Camille Pissarro schreef hij: ‘Zaandam is wel bijzonder opmerkelijk en er is genoeg te schilderen voor een heel leven. Huizen in alle kleuren, molens bij honderden en verrukkelijke boten.’

Lees en bekijk hier meer achtergrondinformatie over de tijd die Monet in Zaandam doorbracht en het werk dat hij daar maakte.

Het Zaans Museum

Met deze aankoop is het Zaans Museum het derde museum in Nederland met een Zaanse Monet in de collectie. Alleen het Van Gogh Museum en het Kröller-Müller Museum waren tot nu toe in het bezit van een schilderij. De komende maanden zal het Zaans Museum enkele kleine restauraties aan het werk verrichten. Later dit jaar wordt het werk in de vaste collectie van het Zaans Museum opgenomen, aangevuld met verhalen over het verblijf van Monet in de Zaanstreek.

Deel dit artikel