Presentator Hans van den Boom: "Ik ga nog iedere zondagochtend met veel plezier naar Het Concertgebouw”.

Dit weekend is het 20 jaar geleden dat het allereerste Zondagochtend Concert plaatsvond. Er is in die tijd aardig wat veranderd.

Hans van den Boom, presentator sinds het begin van de serie: “Het is nu veel meer een lekkere ochtend uit. In het begin ging het nog om correcte opus-nummers, nu gaat het meer om het prettige zondagochtendgevoel. Een fijn toegankelijk concert, korte optredens in het voorprogramma Spiegelzaal en na afloop kun je brunchen. Het is bijna iedere week uitverkocht, het publiek weet wat ze kan verwachten inmiddels. Niet alles is bekend, maar het is altijd toegankelijk.”

Spiegelzaal

Het voorprogramma Spiegelzaal is er niet altijd geweest. Bij het eerste concert was er vooraf een gesprekje met de dirigent. Voor de mensen in de Spiegelzaal interessant, maar voor de radio een stuk minder.

Hans van den Boom: “Korte live-optredens zijn zowel thuis als in de Spiegelzaal een succes. Ook voor de musici, ze willen allemaal terugkomen. Het mes snijdt aan twee kanten, zij spelen voor een volle Spiegelzaal in Het Concertgebouw en het publiek krijgt korte toegankelijke optredens van enthousiaste musici. Een deel van de musici in Spiegelzaal is nog geen 20 jaar oud. Toen Het Zondagochtend Concert begon, waren zij nog niet eens geboren!”

Het begin

Hans vertelt over hoe het ooit begon: “We zochten ruimte in Het Concertgebouw voor zes concerten van het Radio Filharmonisch Orkest. Alles zat vol, behalve de zondagochtend. Zes concerten was een beetje raar, dus met kunst en vliegwerk vulden we een heel seizoen. Dat bleek een succes, dus het jaar daarna kwam er een vervolg. Eerst niet live op de radio. AVRO had zendtijd op zaterdag, TROS op zondag. Dus het concert van zondagochtend werd pas de zaterdagochtend daarop uitgezonden.” Later werd de zendtijd van de beide omroepen omgeruild en werd het concert ook live uitgezonden op de zondagochtend.”

Fijn publiek

“Het publiek is heel fijn, erg makkelijk. Ze zijn gezellig een ochtendje uit, dat zeggen ook de medewerkers van het Concertgebouw. Zo hadden we een keer een Duits orkest met een soliste, de soliste haakte af. Uiteindelijk een andere soliste geregeld. Nieuwe programma’s gedrukt. Maar op zaterdagmiddag zei ook die soliste af, die zat door sneeuw vast op een vliegveld. Paniek! Geen solist te vinden leek het. Zaterdagavond stond er een Jazzorkest met sopraan Claron McFadden in de Grote Zaal. In de pauze hebben we haar toen gevraagd of ze de volgende ochtend wilde zingen in Het Zondagochtend Concert. De muziek kende ze niet, maar nadat ze de partituren bekeken had, stemde ze in. De volgende ochtend kwam ik voor het concert het podium even op, om te vertellen dat het programmaboekje niet klopte. Nog voor ik had aangekondigd wie er ging zingen, begon men al te klappen. Blij dat er iemand gevonden was die kwam zingen. Bij een ander concert zouden mensen hun geld terugvragen, hier waren ze alleen blij dat hun ochtend gered was.”

Eén groot hoogtepunt

Wat het hoogtepunt van de afgelopen 20 jaar was? Dat blijkt een lastige vraag. “Eén hoogtepunt was er niet”, zegt Hans, ”daarvoor waren er te veel mooie concerten”. Apetrots is hij wel op het succes van de serie. “Het is eigenlijk één groot hoogtepunt, nog steeds ga ik iedere zondagochtend met veel plezier naar het Concertgebouw”.

Vier mee @Museumplein

Komende zondag kunt u in de zaal of in een grote tent op het Museumplein meegenieten van Spiegelzaal en Het Zondagochtend Concert. Violiste Liza Ferschtman speelt met Het Gelders Orkest werken van Chausson en Ravel. Liza Ferschtmans debuut in het Concertgebouw was op 6 oktober 1996 in, jawel, Het Zondagochtend Concert!

Deel dit artikel