Jasper 366, Jurre 495 en Tsjalle 454 zijn naast acteurs Jelle de Jong, Ellen ten Damme en Annemaaike Bakker de hoofdrolspelers in de voorstelling De Stormruiter. Deze Friese tophengsten vertellen samen met de acteurs het verhaal van de ambitieuze dijkgraaf Hauke Haien die samen met zijn paard de strijd aan gaat tegen het water.  

Een kijkje achter de schermen met acteur Jelle de Jong en de paarden

Met 117 paarden in de hoofdrol is het een van de grootste locatievoorstellingen van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Waarom zijn de Friese paarden zo populair en hoe maak je theater met paarden als acteurs?

In de reportage Zwarte Parels wordt onder andere hoofdrolspeler Jelle de Jong gevolgd. Hij is een jaar lang in training om vertrouwen op te bouwen met de Friese paarden waar hij op rijdt in de voorstelling. Lukt het hem om bij de première samen met zijn paard de show te stelen?

De reportage Zwarte Parels zie je zondag 16 september om 19.20 uur op NPO 2. Na de uitzending is de reportage hieronder terug te kijken.

Zwarte Parels

Der Schimmelreiter in Friesland

De voorstelling is gebaseerd op de Duitse novelle Der Schimmelreiter (1888, Theodor Storm). In het script van regisseur Jos Thie speelt De Stormruiter zich af in Het Bildt, een gebied in het noordwesten van Friesland dat door landaanwinning en het bouwen van dijken op de zee veroverd werd. Het is een verhaal over de strijd tegen het water: een duel dat al zo oud is als de mens, maar steeds opnieuw actueel is vanwege klimaatveranderingen.

De Stormruiter ging zaterdag 8 september 2018 in première in Leeuwaarden in het bijzijn van Koning Willem-Alexander en zijn moeder Prinses Beatrix. Speciale gast bij de première was de Amerikaanse bestsellerauteur Dan Brown, schrijver van De Da Vinci Code en Het Bernini Mysterie. Hij is een groot liefhebber van Friese paarden.

Beeld: Ruben van Vliet 

Deel dit artikel