Tijdens BredaPhoto Festival kun je werk zien van meer dan 55 topfotografen uit binnen- en buitenland. Dat is veel! Daarom zocht de redactie de opvallendste foto’s en de meest bijzondere verhalen met het thema To Infinity and Beyond voor je uit. Als voorproefje op het festival of ter inspiratie voor thuis. 

1. Wat als de kerk technologie gebruikt om jongeren te trekken? Krijgen we dan een hostie-automaat, een biechtbot en kunnen we dan de dienst bijwonen via een VR-bril? De Belgische fotograaf Joris Deleersnyder onderzoekt de combinatie religie en technologie.

Joris--Deleersnyder.png
Joris Deleersnyder | De Laatste Reformatie
Joris--Deleersnyder.png

2. Ooit gehoord van het Amerikaanse chemiebedrijf Monsanto? Je kent het misschien van de genetische zaden of de documentaire Seed: The Untold Story van regisseurs Taggart Siegel en Jon Betz. De Franse fotograaf Mathieu Asselin reisde door Amerika en Vietnam om de schade die dit machtige bedrijf aanricht vast te leggen. Zijn boek Monsanto – a photographic investigation kreeg de prijs voor het beste debuut tijdens de Paris Photo.

Mathieu--Asselin.png
Mathieu Asselin | Monsanto®. A photographic investigation
Mathieu--Asselin.png

3. Feestende oma’s en boswachters in maatpakken met hyena’s als huisdier. Keniaan Osborne Macharia is een van de pioniers van het afrofuturisme. De term is afkomstig van de Amerikaanse cultuurcriticus Mark Dery en zijn boek over cybercultuur. Hij gebruikte de term voor de aanwezigheid en invloed van zwarte cultuur in fantasy, sciencefiction en technologie. In Macharia's werk No Touch Am laat hij het heden, verleden en fantasie helemaal los.

Osborne-Macharia.png
Osborne Macharia | No TouchAm
Osborne-Macharia.png

4. De Engelse fotograaf Murray Ballard maakte portretten van cryonisten: mensen die zich willen laten invriezen om eeuwig te leven als ze weer worden ontdooid, ingehaald door de wetenschap. Op dit moment staan er wereldwijd tweeduizend mensen op de wachtlijst om te worden ingevroren. Ballard vroeg ze voor zijn serie The Prospect of Immortality: wat wil je meenemen naar een volgend leven?

Murray-Ballard.png
Murray Ballard | The Prospect of Immortality
Murray-Ballard.png

5. Neem de fotocollectie van een negentiende-eeuwse Perzische koning en combineer dat met moderne iconen als een stofzuiger of een gettoblaster. De Iraanse Shadi Ghadirian maakte een fotoserie over de stereotypen over vrouwen in het conservatieve Iran.

Shadi--Ghadirian.png
Shadi Ghadirian | Qajar
Shadi--Ghadirian.png

6. We slaan al onze gegevens tegenwoordig online op, maar kunnen we vertrouwen op deze kwetsbare technologie? De Belgische fotograaf Philippe Braquenier toont met zijn fotoserie Palimpsets alle manieren waarop wij data opslaan.

Philippe-Braquenier.png
Philippe Braquenier | Palimpsest
Philippe-Braquenier.png

7. Uit de klauwen gelopen mensenhandel: de Angolese Keyezua maakte speciaal voor BredaPhoto het afrofuturistische project Floating Nightmares. Met een bizarre toekomst waarin mensenhandelaren migranten infecteren met een mysterieus virus waardoor ze veranderen in willoze slaven.

Keyezua.png
Keyezua | Floating Nightmares
Keyezua.png

8. Naar aanleiding van de zelfmoord van een goede vriend bezocht fotograaf Kenji Chiga bekende zelfmoordlocaties in Japan. Chiga: ‘Mensen komen via internet op ideeën. Dan is het alsof er een virus in hun hoofd zit dat er niet meer uit wil.’

Kenji--Chiga.png
Kenji Chiga | The Suicide Boom
Kenji--Chiga.png

9. Vrije toegang tot de verborgen wereld van de bèta-wetenschappers op het Science Park in Amsterdam. Wat daar achter gesloten deuren gebeurt bracht de Nederlandse fotograaf Jos Jansen in beeld. Van kunstmatige intelligentie tot de nieuwste DNA technieken.

Jos-Jansen.png
Jos Jansen | Universe – Facts in the Post-Truth Era
Jos-Jansen.png

10. In het Russische dorpje Gagarin lijkt het of de tijd heeft stil gestaan. Het dorp dankt zijn naam aan de beroemde Russische astronaut Joeri Gagarin. Hij werd het symbool voor de wetenschappelijke wedstrijd van de Koude Oorlog. Fotograaf Daria Garnik laat zien hoe het plaatsje is blijven hangen in een tijd waarin vooruitgang grenzeloos leek.

Daria-Garnik.png
Daria Garnik | Gagarin
Daria-Garnik.png

11. Door de klimaatverandering zijn honderden meren en rivieren op de steppe van Mongolië opgedroogd en grond voor de landbouw veranderede in een woestijn. Dat heeft grote gevolgen voor de nomaden en hun vee. De Zuid-Koreaanse Daesung Lee maakt met zijn foto’s een vergelijking tussen het landschap van vroeger en het landschap van nu.

Daesung--Lee.png
Daesung Lee | Futuristic Archeology
Daesung--Lee.png

Fotograaf Des Vaderlands 2018-2019

Tijdens het festival is fotograaf Jan Dirk van den Burg uitgeroepen tot Fotograaf Des Vaderlands 2018-2019. Van der Burg: "Ik ben dus een Fotograaf des Vaderlands die er bijna niet meer aan toekomt om zelf foto’s te maken." Op BredaPhoto is zijn eerste tentoonstelling als Fotograaf des Vaderlands te zien: Command-shift-4. Hij struinde daarvoor het internet af in plaats van zelf plaatjes te schieten. Presentator Lucas De Man ging in Kunstuur een middag op pad met de kersverse Fotograaf des Vaderlands en hij bezocht BredaPhoto. 

Kunstuur: special fotografie 2018

BredaPhoto Festival is van 5 september tot en met 21 oktober 2018 te zien in Breda.

Deel dit artikel