Fotograaf Stephan Vanfleteren ziet een foto als het bewaren van iets dat gebeurd is. Ook de foto’s van Karin Borghouts zijn bedoeld als document van deze tijd. Een aflevering over schoonheid en verval.

Stephan Vanfleteren (1969)

De stijl van Vanfleteren kenmerkt zich door soberheid en karakterfotografie. Hij fotografeert in zwart-wit en laat zo veel mogelijk weg. Jaren zwierf hij rond langs het parcours van de Ronde, stelde scherp op Breugheliaanse koppen langs de weg en legde de glans van de keitjes vast op momenten dat er nog geen renner te zien was.

Traditioneler werken is nauwelijks denkbaar. Zwart-wit in plaats van kleur, de korrel in plaats van de pixel. Vanfleteren heeft niks tegen de moderniteit, maar weet wel waar hij zich goed bij voelt. Hij is heel bewust bezig met bewaren en vergankelijkheid. Vanfleteren: "Fotografie en de dood is het beste huwelijk."

Vorig jaar maakte hij de expo CHARLEROI, een visueel testament van een stad in verval.

Karin Borghouts (1959)

De Belgische fotografe fotografeert het liefste plaatsen in publieke ruimtes, met een voorkeur voor architecturale omgevingen, dierentuinen, pretparken en musea. De hedendaagse omgeving wordt als een scène getoond, artificieel en gecontroleerd. Techniek is voor Karin Borghouts iets dat overwonnen moet worden. Ze is vooral bezig met vorm en inhoud en haar werk valt dan ook tussen fotografie en visuele kunst in.

Borghouts' foto's hangen in musea in Antwerpen en Charleroi en ze heeft in meer dan 50 groeps- en solotentoonstellingen geëxposeerd. Op het moment is ze bezig met een langlopende artistieke opdracht voor Museum de Lakenhal in Leiden. Ook maakt ze foto's van B30, een gerenoveerd regeringsgebouw in Den Haag, dat in mei geopend wordt door Koning Willem Alexander.

Deel dit artikel