De Animaris Omnia is maar liefst 10 meter lang en 3 meter hoog, zal nooit meer op het strand kunnen 'lopen'; het strandbeest van kunstenaar en uitvinder Theo Jansen wordt tentoongesteld in het Gemeentemuseum in Den Haag. 

Strandbeesten de oplossing voor stijgende zeespiegel

Jansen bedacht zijn strandbeesten naar aanleiding van een column die hij twintig jaar geleden schreef over de stijgende zeespiegel. Dieren gemaakt van elektriciteitsbuizen moesten dé oplossing zijn, zo verzon hij. De beesten zouden het strand loswoelen en de duinen versterken. Hij maakte de dieren zelf en gaf ze, zoals bij levende dieren, Latijnse namen. Zijn eerste strandbeest is gemaakt van hout, maar inmiddels bestaan de ‘strandbeesten’ van Jansen uit hele lichte PVC buizen waardoor zij kunnen bewegen op de wind.

Museumdirecteur Benno Tempel is blij met de komst van het beest: 'De Animaris Omnia wordt naar een hoogte van zeven meter getakeld en kan indien nodig, bijvoorbeeld voor een evenement, nog verder de lucht in. Onze bezoekers kunnen het strandbeest weliswaar niet in beweging zien, maar daar staat tegenover dat ze op deze manier de kans krijgen om de ingenieuze constructie te bewonderen. En natuurlijk is het strand hier dichtbij en daar doet zich in de zomermaanden regelmatig de mogelijkheid voor om de strandbeesten in actie te zien'.

Natuurkundige

Jansen werd werd onlangs uitgeroepen tot Kunstenaar van het Jaar 2018 en hij won ook nog eens de Haagse Cultuurprijs. Jansen, een afgestudeerd natuurkundige, ging in eerste instantie aan de slag als schilder maar ging zich steeds meer bezighouden met het maken van kunstzinnige constructies. Vanaf de jaren 90 werd hij bekend met zijn strandbeesten.

Kunstuur

In Kunstuur vraagt Lucas de Man wat hij nog meer voor ons in petto heeft. In het atelier van Theo mag Lucas zijn nieuwste creatie, de rupsachtige Sciurus, alvast op een heuvel buiten uitproberen. De rups heeft geen scharnieren, want anders ‘komt er maar zand in’. Uiteraard gaan Lucas en Theo in de ijzige kou met een van zijn beesten naar het strand.

Deel dit artikel