Zijn doorzichtige tassen waarin hij pistolen, juwelen en coke in acrylaat giet, brachten autoriteiten wereldwijd in verwarring. De politie nam tijdens een expositie zelfs een pistool in beslag. Met zijn werk mengt Ted Noten de taal van de straat met de strenge conventies van de catwalk en het museum. En dat is nu te zien in Museum aan het Vrijthof in Maastricht tijdens de tentoonstelling TED: Ted Noten.

Noten behoort tot een van de meest eigenzinnige kunstenaars van dit moment. In de tentoonstelling TED toont het Museum aan het Vrijthof zijn werk van de laatste vijftien jaar. Niet chronologisch geordend, maar per thema. Noten kreeg dertien ruimtes in het museum die hij zelf mocht inrichten. Hij stelt met zijn ontwerpen vragen over conventie en gewenning; over het vanzelfsprekende en het ongebruikelijke. Hij legt zowel de aantrekkingskracht als de hypocrisie van het museum, de mode of de burgerlijke moraal bloot.

Van sieraden, tassen en installaties tot de recovery room

De projecten in de dertien ruimtes verschillen in aanpak, stijl en verschijningsvormen. Er zijn tassen, sieraden, 3D-geprinte objecten, maar ook installaties, projecties en foto’s te zien. Je maakt als het ware een rondgang door het hoofd van Noten; iedere kamer toont telkens een ander aspect van de kunstenaar en er wordt ook nieuw werk tentoongesteld. Je begint in een wachtkamer en eindigt in een recovery room.

blockquote
Ik pas alleen in het hokje Ted Noten
Ted Noten

De Bad Boy van het Nederlandse design

Wereldwijd hebben zijn doorschijnende acrylaat tassen, vaak met materialen van merken als Louis Vuitton en Prada, waarin dieren, juwelen, cocaïne en wapens zijn ingesloten, verzamelaars verleid, autoriteiten verward en collega’s geïnspireerd. Het leverde hem de bijnaam ‘de Bad Boy van het Nederlandse design’ op. Zelf vindt de sieradenontwerper zijn werk niet controversieel. ‘Ik heb me alleen nooit gevoegd’, zei hij eens, ‘Ik pas alleen in het hokje Ted Noten’.

TED Talk

Presentator Lucas De Man zocht voor het tv-programma Kunstuur Ted Noten op in zijn atelier in Den Bosch. Ze spreken over zijn oeuvre-, niet overzichtstentoonstelling, in Maastricht en Lucas ziet hoe Noten zijn tentoonstelling samenstelt. Daarnaast ontdekt Lucas het verhaal achter Notens eerste creatie. Het begon met de vraag van een gallerie om iets te doen met een parelketting, maar dat was eigenlijk niet aan Noten besteed: 'Ik ga toch niet met een truttige parelketting iets doen als kunstenaar'. Zijn oplossing: provocatie met een muis.

Lucas De Man en Ted Noten

Ted Noten (1956) is geboren in Swalmen (Limburg) en woont en werkt momenteel in Amsterdam. Hij volgde een opleiding tot sieraadontwerpen aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht en aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Noten ontving vele prijzen voor zijn ontwerpen en zijn werk is opgenomen in de collecties van verschillende museum over de hele wereld. Onder andere het Victoria and Albert Museum in Londen, het Metropolitan Museum of Art in New York, het Stedelijk Museum Amsterdam en Los Angeles County Museum of Art.

De tentoonstelling TED: Ted Noten is nog tot en met 19 augustus 2018 te zien in Museum aan het Vrijthof in Maastricht.

Deel dit artikel