Erwin Olaf, één van Nederlands beroemdste fotografen, wordt in 2019 zestig jaar. Een mooi moment voor Gemeentemuseum Den Haag om met een dubbeltentoonstelling een eerbetoon te wijden aan de fotograaf. 

De Koninklijke Familie

Erwin heeft het afgelopen jaar veel lof gekregen voor zijn portretten van Koningin Máxima en de prinsessen, ter gelegenheid van haar 40ste verjaardag. Naast de Koninklijke Familie heeft Erwin nog veel meer bijzonders voor zijn lens gehad. 

Dubbeltentoonstelling in Den Haag

Het Gemeentemuseum Den Haag kwam begin dit jaar met een speciale dubbeltentoonstelling. In deze tentoonstelling was het werk van Olaf te zien vanaf het jaar 2000 tot aan zijn nieuwste project, die hij maakte in Los Angeles. Dit project is voor het eerst te zien in Den Haag. Ralph Keuning, directeur van Museum De Fundatie, bezocht de dubbeltentoonstelling in het programma Nu te Zien!

Dubbeltentoonstelling Erwin Olaf in Nu te Zien!

Gedurfd en kwetsbaar

In de jaren '80 debuteerde Erwin als fotograaf met zijn eigen humoristische en sensuele stijl. In 1988 won Erwin met zijn serie Chessmen de prijs voor jonge Europese fotografen. In zijn series speelde hij op een verrassende wijze met de heersende clichés rondom het thema schoonheid. 

Seks en dode mensen

Olaf werd in dat decennium beïnvloed door fotografen als Robert Mapplethorpe (1946-1989) en Joel Peter Witkin (1939). Het was een tijd waarin kunstenaars volop de vrijheid onderzochten door elke denkbare grens op te zoeken. Mapplethorpe fotografeerde onder andere expliciete homo-erotiek en maakte in de jaren '60 series over de BDSM-cultuur. Zijn werk werd gezien als zeer controversieel. Witkin ging nog een stap verder. Hij fotografeerde fysiek misvormde mensen en zelfs lijken. De jonge Erwin liet zich maar wat graag meeslepen met deze heftigheid. 

In zijn latere werk zoomt Olaf in op de kwetsbaarheid en de eenzaamheid van de mens, in zijn vroegere werk was hij vooral gedurfd en provocerend. Naast zijn eigen series heeft Erwin ook verschillende projecten gedaan voor grote merken zoals Louis Vuitton, Diesel, Heineken, Microsoft, Nokia en bladen zoals Vogue en New York Times.

Erwin-Olaf-selfie.jpg
Erwin Olaf neemt een foto van zijn exhibitie in Malaga | Foto: EPA
Erwin-Olaf-selfie.jpg

Openhartig interview

In de allerlaaste Kunstuur zie je een openhartig interview met Erwin en zien we de fotograaf aan het werk. Janine van den Ende, van de Vandenende Foundation, heeft nauw met hem samengewerkt voor onder meer het De La Mar theater en vertelt hoe het is om met hem te werken. En choreograaf Hans van Manen vertelt wat Erwin zo bijzonder maakt.

Deel dit artikel