De kunstinstallatie 'Don't Touch' is 4,5 meter breed stelt de heilige stad Lhasa - de traditionele hoofdstad van Tibet- voor. Saillant detail: de installatie is volledig gemaakt van gedroogde runderhuid, hetzelfde materiaal als waar hondenkluiven van zijn gemaakt.

Don't Touch, gemaakt door de Chinese kunstenaar Liu Wei (1972), is op dit moment in de tentoonstelling A Chinese Journey in het Noordbrabants Museum te zien.

Religieuze conflicten

Prominent aanwezig bovenop de 'berg' van de installatie is het Potala Paleis. Het echte paleis ligt 3700 meters boven zeeniveau en was eeuwenlang het verblijf van de Dalai Lama tot 1959. Toen vluchtte de Dalai Lama noodgedwongen naar India. Kunstenaar Wei wil met dit werk actuele conflicten over religie, culturele en politieke monumenten verbeelden. De titel - niet aanraken - gaat over hoe een historisch item waarde verliest of juist behoudt. 

liu_wei__dont_touch_kunstuur3.jpg
Don't Touch
liu_wei__dont_touch_kunstuur3.jpg

                                           

Cynisch realisme

De kunstwerken van Wei vallen onder het 'cynisch realisme'. Deze stroming, afkomstig uit China, omvat meestal een humoristische en post-ironische kijk op de overgang die de Chinese samenleving heeft doorgemaakt, vanaf de komst van het communisme tot de industrialisatie en modernisering van vandaag. Wei, geboren in Beijing, is een van de meest rebelse en onconventionele kunstenaars in China en behandelt in zijn kunst vaak sociaal-politieke thema's zoals de verstedelijking van China. Hij verwerkt de 'megapool' en de corrupte hiërarchische overheid in zijn installaties. In zijn kunst komen thema's als angst, agressie en overmaat vaak terug.

blockquote
Wat ik jammer vind, is dat we op weg zijn naar een compleet homogene cultuur
Liu Wei

Wat zijn kunst ook bijzonder maakt, is het gebruik van verrassende materialen voor zijn enorme installaties. Hij 'recyclet' graag materialen die hij vindt in de geürbaniseerde omgeving. Wei gebruikt voor zijn kunstwerken vaak letterlijk de materialen waar een stad mee wordt opgebouwd. Zijn werken bestaan uit materialen en voorwerpen die je in het dagelijks leven tegenkomt. Het materiaal dat hij gebruikt heeft voor Don’t Touch is daar het perfecte voorbeeld van, dezelfde runderhuiden worden gebruikt bij de productie van hondenkluiven. Het gebruik van dit specifieke materiaal voor Don't Touch zou op een ironische manier de relatie tussen landschap en architectuur verbeelden.

Liu Wei in Kunstuur

Deel dit artikel