Kunstuur is het programma over beeldende kunst waarin je iedere week wordt bijgepraat over de nieuwste tentoonstellingen, design, mode, fotografie en architectuur. In deze uitzending: vijf levensechte ogen in 's Hertogenbosch, een bezoek aan de winnaar van de Gouden Piramide en foto's van de Beatles.

Dutch Profile 

Adriaan Geuze is de directeur en hoofdontwerper van designbureau ´West 8´. ´West 8´ neemt opdrachten over de hele wereld aan. In Amsterdam maken ze van de desolate haven een stedelijk gebied en van Governors Island in New York een toeristische plek. Ook ontwikkelde hij een visie voor Toronto Central Waterfront. Water is bij Geuze een kernwoord. 

  

OOG 

Vijf levensechte ogen van ruim vier meter doorsnede kijken je vanuit verschillende plekken in de stad ’s Hertogenbosch aan. Het is een kunstproject van stadskunstenaar Lucas De Man. Voor de OOGen – ontworpen door Pascal Leboucq –  zijn de irissen van vijf Bosschenaren gefotografeerd en uitvergroot. Het werk kan ook bezocht worden. Als bezoeker kun je in het OOG plaatsnemen en laat je op een andere manier naar de stad en mensen kijken. 

Mauritshuis 

Op spectaculaire wijze heeft het Mauritshuis in twee jaar tijd een doorgang onder de straat gegraven naar het buurpand.  Door deze slimme ingreep is het museum maar liefst twee keer zo groot geworden. In deze nieuwe vleugel is nu ook een tentoonstelling te zien over de rijke geschiedenis van het Mauritshuis, dat allemaal begon bij één graaf, Johan Maurits, die de opdracht gaf het huis te bouwen. 

Gouden Piramide 

Vorig jaar won opdrachtgever Volkshuisvesting Arnhem de Gouden Piramide voor het Modekwartier in Arnhem. De woningcorporatie was erin geslaagd om in de modestad Arnhem slim de mode te gebruiken om een oude volkswijk uit de problemen te halen en een nieuwe toekomst te geven. Naast de trofee wonnen ze ook het geldbedrag van 50.000 euro. Kunstuur bezoekt de wijk een jaar later en bekijkt wat men met het prijzengeld heeft gedaan. 

Magnum 

Wat is het verhaal achter de meest beroemde en iconische foto’s van de wereld? In de Magnum-serie komen om de week de meest bijzondere parels van fotoagentschap Magnum aan bod. Vandaag: de Beatles, door fotograaf David Hurn. 

Uitgezonden op 12 oktober 2014 

Deel dit artikel