Is het een strip? Of een roman? Of beiden? De graphic novel heeft literaire ambities en is daardoor moeilijk te plaatsen. In de boekhandel hoort de beeldroman niet bij de romans, maar ook niet bij de geïllustreerde boeken. Op een eigen plank dus. Omdat de oplages klein zijn en de opbrengsten beperkt beschikken deze makers over een uitzonderlijk doorzettingsvermogen. Wat drijft hen?

Is het een strip? Of een roman? Of beiden? De graphic novel heeft literaire ambities en is daardoor moeilijk te plaatsen. In de boekhandel hoort de beeldroman niet bij de romans, maar ook niet bij de geïllustreerde boeken. Op een eigen plank dus. Omdat de oplages klein zijn en de opbrengsten beperkt beschikken deze makers over een uitzonderlijk doorzettingsvermogen. Wat drijft hen? Kunstuur wijdt deze week een hele uitzending aan dit bijzondere genre. Zes verschillende auteurs komen aan het woord. Tekenaar en ontwerper Joost Swarte introduceert de zes vertegenwoordigers van het genre; van jonge veteranen tot gelouterde talenten.

 

Erik de Graaf (1961) is overdag directeur van een ontwerpbureau, maar ’s avonds verandert hij in een tekenaar. Hij gaf vorm aan zijn jeugdherinneringen en werkt nu aan het tweeluik Scherven over de Tweede Wereldoorlog. 

 

AnneStaal (1989) en Eva Staal (1991) zijn samen de Stalinski’s. Deze zussen hebben een voorliefde voor alledaagse onderwerpen zoals de supermarkt en de hond. Dat levert zeer uitzonderlijke beeldverhalen op. Anne is net afgestudeerd, Eva hoopt in de zomer klaar te zijn op de kunstacademie. 

 

Barbara Stok (1970) maakt autobiografische strips over de kleine en grote vragen van het leven. Ze won als eerste vrouw de Stripsschapprijs. Daarnaast is haar biografie over Vincent van Gogh, inmiddels de meest vertaalde graphic novel van Nederland. 

 

Robert van Raffe (1982) draagt nooit sokken en is net gedebuteerd met Zonder Filter. Zijn, ook door Jort Kelder, geprezen graphic novel gaat over dandy’s; zijn tijd als student aan de kunstacademie; en natuurlijk over de liefde. 

 

Peter Pontiac (1951), geroemd in binnen- en buitenland, is de beste vertegenwoordiger van de underground in Nederland. Hij verbeeldde op fenomenale wijze de geschiedenis van zijn foute vader in Kraut. Pontiac is momenteel ernstig ziek en werkt aan zijn, voorlopig, laatste meesterwerk over de dood: Styx of: De Zesplankenkoorts.

 

Uitgezonden op 7 september 2014 om 17:05 uur op NPO 2 

Deel dit artikel