Zesenhalve meter hoge totempalen, een ademend wezen van nylon en kunstwerken van elastiek. Kunst die in opdracht is gemaakt kun je overal tegenkomen; langs een fietspad, op een druk kruispunt of een stil eiland. 

Amoebe Spiritus

Zo kan je in het glazen ‘Tschumipaviljoen’ dat gelegen is op een van de drukste kruispunten in Groningen, de ‘Amoebe Spiritus’ van kinetisch kunstenaar Peter Zegveld zien. Het lijkt een ademend, levend wezen van maar liefst 18 meter lang.

Opdrachtgeverschap-Elastieken.jpg
Opdrachtgeverschap in Kunstuur
Opdrachtgeverschap-Elastieken.jpg

Bestaat er nog vrije ruimte?

Het festival Into The Great Wide Open gaf een aantal kunstenaars de opdracht om op Vlieland een werk te maken ‘over de vrije ruimte’. Want is deze er nog wel? Zo creëren de Next Space Rebels met heuse satellieten een onafhankelijk internet en transformeren kunstenaars Mischa Daams en Philip Vermeulen gewone elastiekjes tot een indrukwekkend lichtkunstwerk.

Totempalen langs het fietspad

En kunstenaar Boris Tellegen kreeg de opdracht om tien nieuwe beelden, een soort ‘totempalen’ te ontwerpen langs het snelfietspad tussen Utrecht en Amersfoort. Zo worden beide steden aan elkaar gekoppeld: de geboorteplaats van Rietveld aan die van Mondriaan. 

Deze uitzending is gemaakt in samenwerking met het Mondriaan Fonds. Wil je ook iemand een opdrachtgeven? Surf naar de website van het Mondriaan Fonds

Deel dit artikel