Brian Donnelly, bekend als de kunstenaar KAWS, is een graffiti kunstenaar, illustrator, schilder, beeldhouwer, product designer en speelgoedmaker. Hij heeft een fascinatie voor stripfiguren en creëert opnieuw ontworpen versies van cartoons als Mickey Mouse, The Simpsons, het Michelin mannetje en SpongeBob SquarePants; nu zijn meest beroemde figuren en razend populair in wereldwijde art-toy-collecting community.

De straat als schilderdoek

Het begon allemaal op de straten van het Amerikaanse Jersey City. Donnelly ging als kind niet vaak naar musea of galerieën, maar kon de hele dag door graffiti spuiten en schilderen onder een tunnel in de stad. In de negentiger jaren begon hij als graffitikunstenaar in New York waar hij reclameposters uit de glazenpanelen stal, overschilderde met zijn kenmerkende stijl en daarna terug hing. Zo overschilderde hij reclames op billboards, bushokjes en telefooncellen. Nadat hij afstuurde aan de School of Visual Arts in New York werkte hij als freelance animator voor Disney en droeg bij aan films als 101 Dalmatiërs.

Musea en grote merken

KAWS vond een echte mix tussen kunstenaarschap en commercie. Hij wordt geroemd voor zijn schilderijen en grote sculpturen en is daarmee te vinden in musea en galerieën over de hele wereld. Daarnaast verkoop hij zijn werk (kleding en limited edition speelgoed), werkt samen met merken als Nike, Vans, Comme des garçons en Uniqlo en ontwierp de album hoes van Kanye West.

Meer over deze kunstenaar zie je zondag 8 april om 17.35 uur in Kunstuur op NPO 2.

Deel dit artikel