Hét programma over beeldende kunst. Het geheim achter het iconische schilderij 'Mona Lisa'.

Wie is Mona Lisa? Al eeuwenlang houdt die vraag kunsthistorici bezig. Maar nu is er een spectaculaire ontdekking gedaan. Onder het wereldberoemde schilderij van Leonardo da Vinci blijkt nog een ander portret te zitten. De komende twee weken in Kunstuur de spraakmakende documentaire 'The Secrets of the Mona Lisa', die het geheim achter dit iconische schilderij zal onthullen.

Wie is Mona Lisa?

In het eerste deel onderzoekt kunsthistoricus Andrew Graham-Dixon wie die mysterieuze, glimlachende vrouw die op het schilderij in het Louvre staat afgebeeld nou eigenlijk was. Is zij echt Lisa Gherardini, de vrouw van een koopman uit Florence? Of bestaat er misschien ergens nog een tweede schilderij?

Nieuwe fototechniek

In het tweede deel, uitgezonden op 17 januari, de spectaculaire onthulling van onderzoeker Pascal Cotte. Door middel van een nieuwe fototechniek is het hem gelukt om door de verschillende verflagen van de Mona Lisa heen te kijken. En wat blijkt? Onder het portret van Mona Lisa staat een heel andere vrouw afgebeeld! Zonder glimlacht weliswaar…. Dit is volgens Cotte de échte Mona Lisa. Een historische ontdekking, die de kunstgeschiedenis op zijn kop zal zetten.

Het eerste deel is uitgezonden op 10 januari op 2016.

Deel dit artikel