Programma over beeldende kunst. Deze week kunstenaars Arne Quinze en Germaine Kruip.

13 december in Kunstuur het Nederlandse debuut van de Vlaamse Kunstenaar Arne Quinze. Zijn droom? Steden tot openluchtmusea transformeren!

Arne Quinze

Maak in deze Kunstuur kennis met het Nederlandse debuut van de Vlaamse kunstenaar Arne Quinze (1971). Quinze staat internationaal bekend om zijn enorme installaties in de openbare ruimte; welke internationale grote stad heeft geen werk van hem? De gemeente Enschede zag haar kans schoon en vroeg hem beelden te maken voor het plein voor het spiksplinternieuwe ziekenhuis middenin de binnenstad. Hij ontwierp maar liefst 20 sculpturen voor de deur van het ziekenhuis, zijn meest meest recente aanwinst om zijn droom te verwezenlijken: steden tot openluchtmusea te transformeren.

Germaine Kruip

In deze Kunstuur ook Kunstenaar Germaine Kruip (1970). Zij is door de Oude Kerk gevraagd om haar ideeën op deze kerk los te laten en de ruimte naar haar hand te zetten. Kruip verwelkomt de bezoeker allereerst met geluid en daarna met minimale beelden die te maken hebben met de vormen van cirkels en vierkanten. Het resultaat is Geometry of the Scattering, een tentoonstelling die het onzichtbare zichtbaar maakt. Juist door iets weg te laten in plaats van toe te voegen (zoals kunstlicht) zorgt ze voor een nieuwe, theatrale omgeving. Door het weglaten van licht wordt de architectuur van de Oude Kerk volledig blootgesteld aan een cyclus van natuurlijk daglicht. Een indrukwekkende ervaring in een wereld waarin we altijd omringd zijn door kunstlicht!

20 december in Kunstuur

De laatste aflevering van dit jaar staat in het teken van de winnaar van de prestigieuze Prix de Rome. Daarnaast ook aandacht voor het enigszins enge werk van Anish Kapoor in het Rijksmuseum Amsterdam.

Uitgezonden op 13 december 2015.

Deel dit artikel