De kunst van de Britse expressionistische schilder Francis Bacon fascineert al meer dan zestig jaar. Het Noordbrabants Museum toont de belangrijkste werken uit het grafische oeuvre van de kunstenaar. Museumgasten Karin Bloemen en Spike bezoeken de tentoonstelling in ’s-Hertogenbosch.

Dutch Profiles

Het ontwerpersduo Job Smeets en Nynke Tynagel werkt samen onder de naam Studio Job. Al meer dan tien jaar verbazen zij een internationaal publiek met de meest extravagante ontwerpen. Het werk van Studio Job is een creatief onderzoek naar de band die mensen hebben met voorwerpen en de symbolische of verhalende waarde die ze daaraan toekennen. Het werk van Studio Job heeft al tot heel wat discussies geleid. Toch is de vraag of ze kunst of design maken voor Smeets een uitgemaakte zaak.

4 Art

Ann Demeester (directeur Frans Hals Museum) drinkt een kopje thee in het Teylers Museum onder een muurschildering van beeldend kunstenaar, Lily van der Stokker. Daarnaast bezoekt zij de kunstenaar in haar atelier waar grote onderwerpen als schoonheid, de essentie van de kunst en grove kritieken de revue passeren. Van der Stokker maakt van schoonheid het hoofdonderwerp in haar wandschilderingen waarmee ze inmiddels bekend is geworden over de hele wereld.

Dutch Profiles

In haar korte carrière als modeontwerpster heeft Iris van Herpen al heel wat prijzen gewonnen. Haar collecties worden enthousiast onthaald door de internationale modepers. De sculpturale aantrekkingskracht van haar ontwerpen, trekken de aandacht in in New York, Parijs en Londen. Ze maakt gebruik van traditionele vormen en vernieuwende en ongewone materialen.

Museumgasten

Zangeres Karin Bloemen en muzikant Spike bezoeken in het Noordbrabants museum de tentoonstelling Francis Bacon – Het Grafische Werk. De tentoonstelling toont relatief onbekend werk van de kunstenaar. Francis Bacon was gefascineerd door de schoonheid van het mannelijk lichaam. Hij maakte portretten waarbij het gezicht of lichaam misvormd was. Het was zijn manier van het weergeven van  de psychische- en emotionele toestand. Bacon schilderde de gezichten zó, dat je als het ware de ‘ziel’ van de persoon kon zien. 

Hollandse meesters

Kunstschilder, aquarellist, fotograaf en glazenier Marc Mulders werd vooral bekend om zijn olieverfschilderijen. Zijn fascinatie is ‘de loop van de natuur’ en dat zie je terug in zijn werken. Bloemen en dieren schildert hij graag naar het leven door stillevens op te zetten in zijn atelier. Naast zijn olieverfschilderingen maakt Marc Mulders de laatste jaren ook glas-in-lood ramen. Hij maakte ramen voor de Nieuwe Kerk in Amsterdam en de Sint-Janskathedraal in Den Bosch. Regisseur Jeroen Berkvens maakte dit portret van Mulders. 

Uitgezonden op 13 juli 2014 om 18:00 uur op Nederland 2

Deel dit artikel