November is maand van de schilderkunst. De hele maand besteden we aandacht aan schilderkunst in de breedste zin van het woord. Zo organiseren we een schilderwedstrijd waarin we op zoek gaan naar het beste stilleven van Nederland. In Kunstuur alles over het stilleven.

November is bij ons de maand van het Stilleven. In het Rijksmuseum krijgen we antwoord op de vraag wat een stilleven precies is. En een aantal hedendaagse kunstenaars laat hun eigentijdse versie zien van dit eeuwenoude genre.

Dutch Profiles

Studio Dumbar –in 1977 opgericht door Gert Dumbar-  is een design-studio. Het kent een lange geschiedenis van bijzondere projecten. Dumbar ontwierp veel voor de Nederlandse overheid. Bijvoorbeeld voor de Spoorwegen, de Posterijen en de Politie. Daardoor heeft de studio een stevige bijdrage geleverd aan het Nederlandse grafische landschap.

Stilleven – Rijksmuseum

Het stilleven is al honderden jaren een inspiratiebron voor kunstenaars. In het Rijksmuseum Amsterdam legt conservator Pieter Roelofs uit wat een stilleven nou eigenlijk is, en wat het verschil is met een ‘vanitas’.

De Kunst van het Verzamelen

Hester Alberdingk Thijm, professioneel kunstaankoper en zelf verzamelaar gaat op bezoek bij kunstverzamelaars. De meeste kunstverzamelaars kunnen uren praten over hun verzameling. Maar wat zegt een verzameling nou over de verzamelaar? Deze week: Tjepco. Hij verzamelt al vanaf zijn studententijd. Zijn prachtige monumentale huis is vol met met hedendaagse kunst van o.a. Louise Bourgeois, Pieter Laurens Mol, Gijs Assmann en een immens grote Robert Zandvliet.

Stilleven 2

Ook anno 2014 is het stilleven nog springlevend. In galerie Kahmann in Amsterdam is een stilleven expositie. En het echtpaar Scheltens en Abbenes fotografeert alledaagse voorwerpen op een manier dat schoonheid, vorm en functie een waar feest voor het oog wordt.

Rijksmuseum Fotografie

Voor de eerste keer in de geschiedenis is er in het Rijksmuseum een permanente zaal voor fotografie. De tentoonstelling 'Document Nederland 2014: Nederland-België', toont werk van fotograaf Hans van der Meer. Hij fotografeerde opvallende verschillen in woningen in het grensgebied van Nederland en België. De twee landen maakten die sinds de scheiding in 1830, een totaal andere ontwikkeling op het gebied van wonen doormaakten.

Gouden Piramide

Wie wint dit jaar de Gouden Piramide, de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap op het gebied van architectuur en stedenbouw? De vijfde genomineerde is Natuurderij Keizersrande in Diepenveen. Hier versterken landbouw, natuur, recreatie en waterbeheer elkaar op een unieke manier. Zo houden de 80 koeien op de gloednieuwe boerderij het gras kort en zorgen voor het onderhoud van de uitwaarden. 

Uitgezonden op 16 november 2014

Deel dit artikel