Zeldzame foto’s van wereldberoemde fotografen zijn vanaf dit weekend in de vernieuwde Philipsvleugel van het Rijksmuseum te zien, Kunstuur nam alvast een kijkje. Verder een landgoed in Limburg vol kunst.

Kunsthal

Tijl Beckand, groot James Bond-fan, neemt Kunstuur mee naar de tentoonstelling 'Designing 007: Fifty Years of Bond Style' in de Kunsthal Rotterdam. Op de tentoonstelling zijn onder meer de gadgets te zien die in de Bondfilms gebruikt zijn, van klassiekers als de stiletto in een schoen tot een pistool dat gemaakt is van een pen.

Fotocollectie Rijksmuseum

De schatkamers van het Rijksmuseum herbergen 150.000 bijzondere foto’s, 400 daarvan zijn nu te zien in de openingstentoonstelling in de verbouwde Philipsvleugel.  ‘Modern Times heet de tentoonstelling en behandelt fotografie in de 20ste eeuw’. Twee fotografen uit deze bijzondere collectie, Ad van Denderen en Frank van der Salm, laten in de tentoonstelling hun favoriete foto’s zien en vertellen over hun eigen werk.

De Kunst van het Verzamelen

Op een eeuwenoud landgoed in Limburg woont het echtpaar Jo en Marlies Eyck. Ze begonnen al in de jaren zestig  met verzamelen. Grote namen als Richard Long, Jan Schoonhoven, Carel Visser, Ben Akkerman, Penone en vele anderen. Zij delen hun bijzondere collectie met het publiek door hun landgoed iedere zomer open te stellen.

Gouden Piramide

Wie wint dit jaar de Gouden Piramide, de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap op het gebied van architectuur en stedenbouw? De derde genomineerde is project Ithaka in Almere. Daar is een verrassend wooncomplex gerealiseerd. Samen met de bewoners heeft de architect de ideeën voor het project ontwikkeld. Het resultaat:  een grote gemeenschappelijke tuin met zwemvijver omringd door alle woningen.

Uitgezonden op 2 november 2014

Deel dit artikel