In deze uitzending aandacht voor kunstenaar Luna Maurer, kunstenaarsfamilie Kruseman, de Kunst van het Verzamelen, drie initiatieven gesteund door het Mondriaanfonds en het laatste deel uit de serie The Klibansky's.

In deze uitzending aandacht voor kunstenaar Luna Maurer, kunstenaarsfamilie Kruseman, de Kunst van het Verzamelen, drie initiatieven gesteund door het Mondriaanfonds en het laatste deel uit de serie The Klibansky's.

Dutch Profiles: Luna Maurer

Kunstenaar Luna Maurer maakt deel uit van het vormgeverscollectief Studio Monniker. Onlangs wonnen zij de prestigieuze Amsterdamprijs voor de Kunst. Maurer is grafisch ontwerper, maar ze creëert met alle mogelijke media haar kunst. Ze werkt wereldwijd voor musea en culturele instellingen. Voor Maurer is het uiteindelijke werk niet het enige wat telt. Het proces en het experiment zijn even belangrijk als het resultaat. En ze laat graag het publiek meedoen in haar werk.

Kunstenaarsfamilie Kruseman

In museum Jan Cunen in Oss wordt het schildergerslacht Kruseman nader bekeken. Een eeuw lang domineerden zij met hun penselen en kwasten de schilderkunst in de Romantiek. Toch zijn ze in de vergetelheid geraakt. Wie waren zij, en wat was dat voor een periode, die Romantiek? Cornelis, Frederik, Jan, nog een Jan en Hendrik waren de meesters van de portretten.

De Kunst van het Verzamelen

In De Kunst van het Verzamelen duikt Hester Alberdingk Thijm - zelf professioneel kunstkoper - in de wereld van de kunstverzamelaars. Wat gaat zij vandaag allemaal zien bij Rob en Wijnanda?

Mondriaanfonds

Kunstuur belicht drie initiatieven die zonder de steun van het Mondriaanfonds niet mogelijk waren geweest dit jaar:

- Een video-installatie van Marieke van der Lippe in de Pauluskerk in Rotterdam;

- Een schilderij vol beroemdheden van Jan van de Pavert in het Appel Arts Centre in Amsterdam;

- Een installatie in het Fotomuseum in Den Haag van Paul Kooiker.

The Klibansky's

Beeldend kunstenaar Joseph Klibansky werkt met verf en penseel en met 3D-printers en computers, maar vooral met zijn familie. In deze aflevering volgen we Joseph bij het maken van zijn portret van Amsterdam. Dat begint met een boottocht. En een nieuwe galerie wordt geopend.

Uitgezonden op 21 december 2014

Deel dit artikel