Het enige programma op de Nederlandse tv over beeldende kunst. Schilderijen, design, installaties, fotografie, architectuur, maar ook tentoonstellingen in musea.

Een speeltuin van afgedankte windmolens, het Rotterdamse bureau 2012 Architects heeft zich gespecialiseerd in het werken met afval en restmateriaal. Verder in Kunstuur de herhaling van twee 4 Art pareltjes: Jan Dibbets en Renie Spoelstra.

4 Art – Renie Spoelstra

In 4 Art bespreekt Hans den Hartog Jager (kunstcriticus en schrijver) tentoonstelling van kunstenaar Renie Spoelstra in Rijksmuseum Twenthe. Spoeltra filmt en fotografeert landschappen in Nederland en Noord-Amerika zonder al te specifieke kenmerken. Deze foto's en stills gebruikt ze als uitgangspunt voor haar gelaagde tekeningen. Met enkel grijs- en zwarttinten van verschillende houtskoolsoorten weet zij verstilde sferen op te roepen met een verontrustende, onderhuidse spanning.

4 Art – Jan Dibbets

Jan Dibbets stond al jaren hoog op de 4 Art-verlanglijst van onze expert Bart Rutten (conservator Stedelijk Museum Amsterdam). Samen met de kunstenaar duikt Bart Rutten in het depot van het Stedelijk Museum Amsterdam, die al vanaf het begin van Dibbets carrière werk van hem verzamelt. Van foto’s tot film en van boeken tot schilderijen, alles komt voorbij. Vervolgens bezoekt Bart het atelier van deze Nederlandse godfather van de hedendaagse kunst.

Dutch Profiles - 2012 Architects

Wasmachines en autoramen, kabelhaspels, oude bouwmaterialen en stukken staal. 2012 Architects heeft zichzelf als ideaal gesteld de verspilling een halt toe te roepen. Restmateriaal dat wordt weggegooid, veranderen zij in duurzame ontwerpen.

Museumgasten – Museumgasten Cas Jansen & Eva Bartels

Museumgasten Cas Jansen en Eva Bartels zijn de Museumgasten die het Het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch bezoeken. Het museum heeft een nieuw onderkomen gevonden in de binnenstad. Zij verwonderen zich over de tentoonstelling 'Studio Formafantasma'. Daarin is bijvoorbeeld een lamp van een varkensblaas te zien.

Hollandse Meesters – Ruud van Empel

Gerenommeerde filmmakers maken portretten van toonaangevende Nederlandse kunstenaars. Deze week: regisseur Mercedes Stalenhoef en kunstenaar Ruud van Empel. Van Empel houdt zich bezig met het maken van geënsceneerde fotografie. Hij combineert gefotografeerde (menselijke) vormen op de computer en assembleert beelden die ons om de tuin leiden.

Uitgezonden op 24 augustus 2014 om 17:05 uur op NPO 2 

Deel dit artikel