Programma over beeldende kunst, 27 september in het teken van de spraakmakende kunstenaar Keith Haring.

Zondag 27 september stond Kunstuur in het teken van het spraakmakende werk van kunstenaar Keith Haring en de tentoonstelling 'Keith Haring, The Political Line' in Kunsthal Rotterdam. Lucas De Man sprak met bewonderaars van deze wereldberoemde kunstenaar.

Keith Haring

De Amerikaanse kunstenaar Keith Haring (1958-1990) wordt vaak ten onrechte gerekend tot de Popart stroming. Zijn werk kenmerkt zich door een gewaagde en volledig eigen stijl, hetgeen zorgde voor een kunstrevolutie in de jaren '80. Als openlijk homoseksueel in de conservatieve jaren '80 speelden thema’s als aids, seks, drugs en apartheid een grote rol in zijn werk. Haring maakte er een missie van om maatschappelijke misstanden aan de kaak te stellen door middel van zijn werk.

Straatcultuur

Keith Haring werd voor zijn werk sterk beïnvloed door de creatieve straatcultuur van New York. Hij maakte geen onderscheid tussen elite en massa en liet zich zowel inspireren door 'hoge' kunst als populaire cultuur. Tijdens zijn leven kreeg hij vaak kritiek op het feit dat hij zijn werk commercieel uitbuitte door bijvoorbeeld T-shirts te verkopen met zijn werk. Dit was echter juist onderdeel van het gedachtegoed waar hij voor stond: "Kunst is voor iedereen".

The Political Line

In de Kunsthal Rotterdam is momenteel de tentoonstelling 'Keith Haring , The Political Line' bezig. Het is voor het eerst dat een tentoonstelling over Keith Haring in Nederland zo nadrukkelijk ingaat op de sociale en politieke aspecten van zijn werk. Een enorm aantal werken van Haring is uit de Keith Haring Foundation in New York, internationale musea en privé collecties speciaal voor de tentoonstelling naar Nederland gehaald. De werken laten duidelijk zien dat 20 jaar na dato de thema’s die zijn werk tekenen nog volledig actueel zijn.

Keith Haring, The Political Line is te zien tot 7 februari 2016 in de Kunsthal in Rotterdam.

Uitgezonden op 27 september 2015.

Deel dit artikel