Hij is 83 jaar, maar nog steeds onvermoeibaar. Kunstenaar herman de vries (bewust met kleine letters) werkt al meer dan zestig jaar aan zijn veelzijdige oeuvre dat bestaat uit ‘verzamelingen' uit de natuur. Verder de bijzondere kunstcollectie van Artis.

Hij is 83 jaar, maar nog steeds onvermoeibaar. Kunstenaar herman de vries (bewust met kleine letters) werkt al meer dan zestig jaar aan zijn veelzijdige oeuvre dat bestaat uit ‘verzamelingen' uit de natuur. Verder de bijzondere kunstcollectie van Artis.

Dutch Profile

Tekenaar en grafisch ontwerper Joost Swarte maakte in de jaren 70 deel uit van de baanbrekende generatie die strips begon te maken voor een volwassen publiek. In 1976 bedacht hij de term ‘klare lijn’ om de tekenstijl van onder meer Hergé, de tekenaar van Kuifje, te kunnen omschrijven. Naast zijn stripwerk is Swarte ook bekend om zijn talrijke ontwerpen – van posters, postzegels en glas-in-loodramen tot covers voor magazines als The New Yorker en als architect.

Vario Mundo

Vathorst, een nieuwbouwwijk van de stad Amersfoort. Maar liefst 11.000 huizen zijn er in de laatste 13 jaar tijd uit de grond gerezen en nog steeds worden er nieuwe huizen gebouwd. Om deze wijk op de kaart te zetten en markante herkenningspunten te geven zijn er verschillende kunstwerken geplaatst. Stichting Vario Mundo kreeg deze opdracht van de gemeente Amersfoort. De grote Chinese kunstenaar Sui Jiangou heeft voor deze week een bijna zeven meter hoge werk gemaakt.

herman de vries

Hij schrijft zijn naam zonder hoofdletters, omdat die volgens hem duiden op hiërarchie, een gegeven waar hij tegen is. Kunstenaar herman de vries is 83 jaar, maar nog steeds onvermoeibaar. Hij werkt al meer dan zestig jaar aan zijn 'verzamelingen' uit de natuur. Het Stedelijk Museum Schiedam toont vanaf deze week een overzicht van zijn veelzijdige oeuvre. Volgend jaar vertegenwoordigt de vries Nederland op de Biënnale van Venetië in 2015, een kroon op zijn carrière. "Vroeger ben ik misschien een underdog geweest, die niet erkend werd of dingen deed die men belachelijk vond. Maar ik ben er nog en ik doe het." In 1953 begon de vries met schilderen naast zijn werk als plantkundige.

Begin jaren zestig maakte hij samen met onder andere Armando en Jan Schoonhoven deel uit van de Nederlandse Nul-beweging. In zijn werk staat het presenteren van de natuur als werkelijkheid centraal. Zo verzamelt hij planten, kruiden en aarde van over de hele wereld en rangschikt deze. Kunstuur volgde de vries bij de laatste voorbereidingen, één dag voor de opening van de tentoonstelling.

Artis

In hartje Amsterdam ligt tussen de drukke wegen en het stadsgeraas een oase van groen: het historische stadspark Artis. Al bijna 175 jaar komen hier natuur, cultuur en erfgoed samen. Niet voor niets luidt de officiële naam: 'Het Koninklijk Zoölogisch Genootschap Natura Artis Magistra'. Ook wel 'De natuur is de leermeesteres van de kunst en wetenschap'. In de derde aflevering van de serie Artis staat de kunstcollectie van centraal.

Curator van het Groote Museum, Jet  Bakels, zal uit deze rijke collectie een nieuwe tentoonstelling samen stellen.  Het Groote Museum van Artis deed honderd jaar geleden ook al dienst als museum. Het gebouw wordt nu door Artis gerestaureerd.

Hollandse Meesters

Deze week in Hollandse Meesters een portret van kunstenaar herman de vries. Regisseur Barbara Makkinga volgde de kunstenaar in zijn atelier, de bossen in het  Zuid-Duitse Eschenau. 

 

Uitgezonden op 28 september 2014

Deel dit artikel