In deze uitzending krijgt Lucas De Man een rondleiding van curator Bart Rutten door de nieuwe tentoonstelling ‘De oase van Matisse’ in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Ook maken we kennis met kunstenaar Emo Verkerk.

Een schaar, gekleurde vellen papier, een creatieve geest en een flinke dosis geduld. Meer heb je als kunstenaar niet nodig om mooie werken te kunnen maken. In deze uitzending krijgt Lucas De Man een rondleiding van curator Bart Rutten door de nieuwe tentoonstelling ‘De oase van Matisse’ in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

De inspiratiebron als uitgangspunt

Samensteller Bart Rutten gaat met de tentoonstelling 'De oase van Matisse' terug naar de oorsprong van de kunst van Henri Matisse: waarom schilderde Matisse nou eigenlijk zo en wat waren zijn inspiratiebronnen? Door de kunstwerken van Matisse tussen die van tijdgenoten als Marc Chagall en Pablo Picasso te plaatsen, hoopt Rutten hier voor de bezoeker een antwoord op te kunnen geven. Niet alleen ontstaat er op deze manier een helder overzicht van de ontwikkelingen die Matisse zelf als kunstenaar meemaakte, maar ook wordt er een beeld gecreëerd van de verschillende kunststromingen die hij tegenkwam.

Vrolijke knipsels

Wanneer men denkt aan de kunstenaar Henri Matisse, zullen de meesten niet in eerste instantie denken aan zijn knipsels. Toch hebben deze een belangrijke plek ingenomen in het leven van Matisse. Toen Matisse werd geopereerd nadat er kanker bij hem was geconstateerd, bracht dit schadelijke gevolgen met zich mee: na de operatie kon Matisse niet meer lopen en was hij voortaan beperkt tot zijn rolstoel, bed en slaapkamer. Toch ging hij niet bij de pakken neerzitten: samen met zijn verpleegsters sloeg hij aan het knippen en behing zijn gehele slaapkamer met de fleurige knipsels. Zo had hij een eigen, vrolijke oase gemaakt om zijn laatste levensjaren in door te brengen. Deze oase is in de tentoonstelling ook te bewonderen op de eerste verdieping.

Emo Verkerk

Daarnaast zendt Kunstuur een portret uit van de Hollandse Meester Emo Verkerk en zijn portretkunst. Verkerk hanteert een effectieve werkwijze: hij spit een grote hoeveelheid aan biografieën door, haalt hier namen uit van mensen uit die hem fascineren en maakt vervolgens portretten van deze mensen. De portretten zijn dus niet zozeer gemaakt vanuit 'persoonlijk contact', maar eerder vanuit 'bewondering op een afstandje'. Wat Emo's werk zo bijzonder maakt, is de ondoorgrondelijkheid en tegelijkertijd de vreugde die ervan af straalt. Een vreemde combinatie? In de kunst van Emo Verkerk kan het.

Uitgezonden op 29 maart 2015

Deel dit artikel