De in New York wonende fotograaf Dana Lixenberg is terug in Amsterdam met een tentoonstelling over de bewoners van de zwarte gettowijk 'Imperial Courts' in Los Angeles. Lucas De Man volgt Lixenberg in aanloop naar de opening.

De in New York wonende fotograaf Dana Lixenberg is terug in Amsterdam met een tentoonstelling over de bewoners van de zwarte gettowijk Imperial Courts in Los Angeles. Lucas De Man volgt Lixenberg in aanloop naar de opening.

Dana Lixenberg werd internationaal bekend door haar iconische portretten van acteurs en rappers voor bladen als New York Magazine, Rolling Stone en Vibe. Daarnaast richt ze zich ook op documentairefotografie waarbij ze mensen portretteert die zich in de marge van de maatschappij bevinden, zoals daklozen en kansarme jongeren. In haar werk valt op dat ze clichés vermijdt en in ieder portret zie je haar betrokkenheid bij de mensen voor haar camera.

Levenswerk

Eén van haar documentaireprojecten speelt zich af in de zwarte gettowijk Watts in Los Angeles. In deze wijk braken hevige rellen uit na de vrijspraak van vier politieagenten voor het mishandelen van de zwarte taxichauffeur Rodney King. Maar liefst 22 jaar volgde Lixenberg met haar camera de bewoners die haar aanvankelijk met argwaan bekeken. Door keer op keer terug te komen naar Watts won zij het vertrouwen.

Imperial Courts

Tussen 2008 en 2015 vervolgde ze haar werk in Imperial Courts, eveneens een gettowijk in Los Angeles. Het resultaat is tot en met 6 maart in de tentoonstelling Imperial Courts, 1993-2015 in Huis Marseille in Amsterdam te zien.

Uitgezonden op 3 januari 2016

Deel dit artikel