Door het hele land zijn er beeldende kunstprojecten te zien die het resultaat zijn van verschillend opdrachtgeverschap. In Kunstuur wordt uitgelicht hoe vier van deze projecten tot stand zijn gekomen. Zowel de kunstenaars als de opdrachtgevers komen aan het woord.

Door het hele land zijn er beeldende kunstprojecten te zien die het resultaat zijn van verschillend opdrachtgeverschap. Iedereen kan namelijk opdracht geven tot een kunstproject; musea, scholen, kerken, gemeentes, maar ook particulieren. Voorwaarde is wel dat het kunstwerk in de openbare ruimte getoond wordt. In Kunstuur wordt uitgelicht hoe vier van deze projecten tot stand zijn gekomen. Zowel de kunstenaars als de opdrachtgevers komen aan het woord.

Verwoest Huis Leiden

Museum De Lakenhal in Leiden gaat verbouwen en hiervoor moeten helaas enkele panden aan de Leidse Lammermakt afgebroken worden. Aan deze gebouwen kleeft echter een enorme geschiedenis. Kunstenaar Marjan Teeuwen kreeg de opdracht om nog een laatste keer deze architectuur onder de aandacht te brengen. In deze panden, waaronder een seksshop, maakte ze een prachtige installatie van al het gesloopte materiaal. Het kunstwerk geeft de toeschouwers de kans nog een laatste keer te mijmeren over de gebouwen die binnenkort voorgoed zullen verdwijnen. 

Schoolplein

Een kunstwerk dat een schoolplein, een ‘snelweg’ en een kleurenexplosie in één is. Dat is wat opdrachtgevers Gemeente Utrecht en de school STIP VSO voorgeschoteld kregen van kunstenaar Krijn de Koning en architect Roderik van der Weijden. Het project bleek al snel een succesformule. De kleuren op het schoolplein structureren het speelgedag van de kinderen. Zo is het blauwe gedeelte bedoeld om alleen te spelen en het rode gedeelte gemaakt voor competitieve spelletjes. Het gehele kunstwerk heeft dus een rechtstreekse emotionele werking op de kinderen. Het aantal ruzies op de speelplaats is bijvoorbeeld ook drastisch afgenomen. 

Supertoll!

Het Van Abbemuseum zet kunstenaar Tijs Rooijakkers in om een brug te slaan naar publiek dat je normaal niet zo snel in musea aantreft. Kunst moet buiten de muren van het museum treden. En Rooijakkers vertrekt letterlijk vanuit het idee van een muur en construeerde een enorme wand uit houten planken. In samenwerking met honderden bewoners van de Eindhovense wijk Woensel en vele partners zoals sociaal ontwerp collectief Tante Netty en Buurtcultuurfonds- Woonbedrijf, transformeert hij de planken tot zwermkunstwerken en uiteindelijk, een enorme tol.

Verbeke Foundation

De Amsterdamse kunstenaar Jacobus Kloppenburg heeft zijn leven lang kunst gemaakt uit afval en met afval. Na een lang conflict met de gemeente Amsterdam besloot laatstgenoemde alles te vernietigen, de kunst werd weer afval. Toen kunstverzamelaar Geert Verbeke dit vernam was hij woedend en heeft hij op de valreep nog een deel van het oeuvre kunnen redden.

De projecten in deze aflevering over opdrachtgeverschap zijn mogelijk gemaakt met een Bijdrage Opdrachtgeverschap van het Mondriaan Fonds, een regeling voor het realiseren van openbaar toegankelijke beeldende kunstprojecten.

Zie voor meer informatie: mondriaanfonds.nl

Uitgezonden op 3 mei 2015 

Deel dit artikel