Extra veel aandacht voor Van Gogh met nieuwe informatie over zijn werk en leven. Verder kunstenaarsfamilie Kiblansky, stillevens van Henri de Fromantiou in het Bonnefantenmuseum in Maastricht en het festival Turn on the Lights in Amsterdam.

Was Vincent van Gogh een geïsoleerd kunstenaar? Schilderde hij spontaan op het doek? En wat gebeurde er nou precies met dat oor? In Kunstuur de antwoorden op een paar hardnekkige mythes rondom deze kunstenaar. Natuurlijk de familie Klibansky en aandacht voor stillevens in Maastricht.

Vincent van Gogh

Vincent van Gogh inspireert honderdvijfentwintig jaar na zijn dood nog steeds mensen over de hele wereld. Kunstenaars Daan Roosegaarde, Marc Mulders en Robert Zandvliet laten zien op welke manier Van Gogh hen heeft geïnspireerd. Familielid Willem van Gogh vertelt over de bijzondere familiegeschiedenis. Zijn grootvader Vincent Willem van Gogh erfde alle werken van Vincent en was later nauw betrokken bij de oprichting van het Van Gogh Museum.

De Klibansky’s

Kunstuur volgt de jonge succesvolle kunstenaar Joseph Klibansky en zijn familie achter de schermen. Deze week zien we hoe een grote wens van Joseph in vervulling gaat: zijn werk ‘Elements of Life´ wordt afgewerkt met een laagje van 24- karaat goud in Frankrijk.

Stilleven

In het Bonnefantenmuseum in Maastricht zijn drie bijzondere stillevens te zien van kunstenaar Henri de Fromantiou. Directeur Stijn Huijts is juryvoorzitter van de schilderwedstrijd die de AVROTROS heeft georganiseerd. Het winnende werk is in december in zijn museum te zien.

Turn on the Lights

De Dam in Amsterdam was vorige week het décor van het sprookjesachtige Turn on the Lights. Met vuurwerk, tientallen acteurs in de lucht en een lichtspektakel werd het startsein gegeven voor de  feestmaand. De show werd dit jaar verzorgd door het Spaanse straattheater 'La Fura dels Baus' samen met leerlingen van de Hogeschool Codarts Rotterdam.

Uitgezonden op 30 november 2014

Deel dit artikel