Kunst die in opdracht is gemaakt, kun je overal in de openbare ruimte tegenkomen. Lucas De Man presenteert i.s.m. het Mondriaan Fonds bijzondere projecten die in opdracht zijn gemaakt. 

Kunstenaar Zoro Feigl werd door theater en bioscoop De Nieuwe Kolk in Assen uitgedaagd een monumentaal werk te ontwerpen dat niet stuk mocht gaan en niet te veel herrie mocht maken. Feigl maakte een draaiende installatie van zes banen hele lichte en doorschijnende stof die permanent in stilte rond wapperen. 

Na 100 jaar mergelwinning houdt het volgend jaar op voor de steengroeve in Maastricht, beter bekend als de ENCI groeve. Het imposante gebied komt dan grotendeels in beheer van Natuurmonumenten. En om deze ‘overgang’ te markeren gaan een aantal kunstenaars op zoek naar de geheimen van dit surrealistische oord. 

Lucas Lenglet kreeg van Kunstvereniging Diepenheim de niet eenvoudige opdracht een permanent kunstwerk in een al bestáánd kunstwerk te maken. Zijn ‘voorganger’, de Vlaamse kunstenaar Urbain Mulkers, ontwierp een tuin vol ‘hosta’ planten. De vraag aan Lucas om een werk te maken dat niet alleen een reactie op de natuurlijke omgeving is maar ook dient als uitkijkplatform. 

Vanwege de herinrichting van de Amsterdamse Ten Katemarkt kreeg kunstenaar Titia Ex de opdracht voor een lichtkunstwerk. De ‘Juicy Lights’ bestaan uit zes reusachtige lichtgevende druiventrossen die boven de markt hangen. De trossen zijn interactief, zodra iemand onder de druiven staat verandert het licht van kleur. 

Wilt u zelf ook een opdracht geven?

Kijk dan op de site van het Mondriaan Fonds voor meer informatie over opdrachtgeverschap!

Deel dit artikel