De donkere Amsterdamse grachten en Amstel worden deze winter ’s avonds verlicht door het kleurrijke Amsterdam Light Festival. Verder gaan The Klibansky’s naar Venetië en bezoek Hester Alberdingk Thijm twee verzamelaars met een echte Toorop.

De donkere Amsterdamse grachten en Amstel worden deze winter ’s avonds verlicht door het kleurrijke Amsterdam Light Festival. Verder gaan The Klibansky’s naar Venetië en bezoek Hester Alberdingk Thijm twee verzamelaars met een echte Toorop.

Amsterdam light festival

De donkere maanden in Amsterdam worden de komende tijd verlicht door het Amsterdam Light Festival. De historische binnenstad van Amsterdam zal ruim vijftig dagen het sfeervolle decor zijn van het festival. De lichtkunst van veertig kunstenaars is door de hele stad te bewonderen per voet of boot. Het thema van het festival dit jaar, ‘A Bright City’, daagt kunstenaars uit om een ode te brengen aan het leven in de metropool om daarmee een onverwachte kijk te bieden op deze bijzondere stad.

De Kunst van het Verzamelen

Hester Alberdingk Thijm, professioneel kunstaankoper en zelf verzamelaar, gaat op bezoek bij kunstverzamelaars. De meeste kunstverzamelaars kunnen uren praten over hun verzameling. Maar wat zegt een verzameling nou over de verzamelaar? Deze week brengt Hester een bezoek aan Arthur van Schendel, jawel, de kleinzoon van de beroemde schrijver. Samen met zijn vriend Frans heeft hij in de loop der jaren een indrukwekkende kunstverzameling opgebouwd met als pronkstuk het portret van zijn oma, geschilderd door Jan Toorop.

The Klibansky’s

Beeldend kunstenaar Joseph Klibansky werkt met verf en penseel, 3D-printers en computers. Maar vooral met zijn familie. Van zijn moeder, broer en vader tot zijn schoonzus. Deze week zien we dat Joseph zich met zijn werk niet alleen op de Nederlandse markt begeeft. Terwijl het familiebedrijf in ons land op volle toeren draait, hebben zijn moeder en schoonzus hun oog laten vallen op een pand voor een nieuwe galerie in Venetië.

Mauritshuis Special

In de herhaling de special over het Mauritshuis die afgelopen jaar al in Kunstuur was te bewonderen. Na een grondige verbouwing maken we opnieuw kennis met de wereldberoemde collectie die het museum herbergt, zoals ‘Het Meisje Met De Parel’ van Johannes Vermeer. Historicus Maarten van Rossem vertelt ons meer over de geschiedenis van het Mauritshuis. En fotograaf Hendrik Kerstens beschouwt Johannes Vermeer als zijn stille leermeester.

Uitgezonden op 7 december 2014

Deel dit artikel