Wie wint de Volkskrant Beeldende Kunstprijs 2015? Presentator Lucas De Man introduceert de vijf kanshebbers.

Wie wint de Volkskrant Beeldende Kunstprijs 2015? Presentator Lucas De Man introduceert de vijf genomineerde talenten die vanaf 7 februari in Museum Schiedam hun werk exposeren. De winnaar wordt op 19 maart live in Opium bekendgemaakt.

De genomineerden

Dit zijn de vijf genomineerden: Dina Danish, Koen Taselaar, Levi van Veluw, Bram De Jonghe en het duo Sander Breure en Witte van Hulzen.

Dina Danish

De van oorsprong Egyptische Dina Danish (Parijs, 1981) neemt als uitgangspunt voor haar werk een onverwacht, belachelijk onderwerp. Kauwgom bijvoorbeeld. Of tongbrekers. Deze onderwerpen werkt ze vervolgens heel serieus uit.

Koen Taselaar

Tekenaar Koen Taselaar (Rotterdam, 1986) maakt naast tekeningen ook ruimtelijk werk. Zo ontwierp hij een muur van het toekomstige metrostation aan de Ceintuurbaan in Amsterdam.

Bram De Jonghe

Vlaming Bram De Jonghe (Oostende, 1985) is kunstenaar, ingenieur en uitvinder tegelijkertijd. Wat hij ook maakt, zijn werk heeft authentieke verwondering als doel.

Levi van Veluw

Fotograaf en videokunstenaar Levi van Veluw (Hoevelaken, 1985) heeft bekendheid verworven met zijn zelfportretten: tekeningen, foto’s, video’s en sculpturen van torso’s, waarin de huid is vervangen door materiaal als gras, inkt of hout.

Sander Breure & Witte van Hulzen

Sander Breure (Leiderdorp, 1985) en Witte van Hulzen (Bolsward, 1984) maken onder meer installaties, films en foto's. Daarnaast doen ze regelmatig een performance, bijvoorbeeld in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Uitgezonden op 8 februari 2015

Deel dit artikel