Lucas De Man interviewt de Schotse kunstenaar Charles Avery naar aanleiding van zijn expositie in het Gemeentemuseum Den Haag. Daarnaast een portret van de Rotterdamse kunstenaar Carla Klein.

Op het fantasie-eiland van Charles Avery wonen verschrikkelijke monsters en curieuze eilandbewoners die een voorliefde voor paling, kunst en eieren op gin hebben. Lucas De Man neemt je mee in de intrigerende wereld van deze kunstenaar.

Charles Avery

In deze uitzending van Kunstuur interviewt presentator Lucas De Man de Schotse kunstenaar Charles Avery naar aanleiding van zijn expositie in het Gemeentemuseum Den Haag. Avery zat vol met ideeën en moest ze ergens kwijt. Een fantasie-eiland bleek de ideale plek te zijn om dit te kunnen. Al sinds 2004 werkt Avery aan zijn kunstproject The Islanders. Hierin heeft de kunstenaar een geheel eigen fictieve samenleving geschapen met alles wat erbij komt kijken, zoals religie, bestuur en af en toe een rare snuiter. Zo zijn er kolonisten die met giftige eieren met gin de bevolking onder de duim houden. Filosofen speculeren over het bestaan van het verschrikkelijke monster Noumenon. Het fictieve eiland is geen utopie, maar het vormt op humoristische wijze een weerspiegeling van de samenleving door de ogen van Avery.

Carla Klein

Daarnaast is in Kunstuur een portret te zien van de Rotterdamse kunstenaar Carla Klein, die vooral lege (wacht)ruimtes schildert. Momenteel is in de Amsterdamse Annet Gelink Gallery een solo van haar te zien. Carla Klein heeft een eigen manier van kunst maken. Ze neemt haar fotografie als uitgangspunt en maakt daar abstractere schilderijen van.

What’s the matter with Idealism?

Momenteel is Avery’s fantasie-eiland te bezoeken in het Gemeentemuseum Den Haag. De tentoonstelling Charles Avery - What’s the matter with Idealism? loopt nog tot en met 7 juni 2015.

Deel dit artikel