Hét programma over beeldende kunst. De verhalen achter bijzondere, recente Nederlandse kunstaankopen.

In het tweeluik ‘Hollandse Nieuwe’ besteedt Kunstuur de komende twee zondagen aandacht aan de verhalen achter bijzondere, recente Nederlandse kunstaankopen.

Collectie Nederland

Een topstuk uit de 17e-eeuwse beeldhouwkunst, een modern glassculptuur of een speciaal voor prins Bernhard vervaardigde Austin Sheerline; deze werken zijn aangekocht door de Nederlandse musea met steun van de fondsen. In 'Hollandse Nieuwe' leidt presentator Lucas De Man ons rond en vraagt experts en hedendaagse kunstenaars waarom juist deze werken een aanwinst zijn voor ons openbaar kunstbezit, de 'Collectie Nederland'.

Stilte graag

In de eerste aflevering van aanstaande zondag zien we kunstwerken waar je de tijd voor moet nemen en waar je stil van wordt, zoals de grote poëtische glassculpturen van Roni Horn (Kröller-Müller Museum); de op het oog vrolijke foto’s van de Joodse gemeenschap in het Amsterdam van de jaren vijftig van Magnum-fotograaf Leonard Freed (Joods Historisch Museum); het klassieke schilderij met het interieur van de Nieuwe Kerk in Delft van Hendrick van Vliet (Museum Prinsenhof) en de video-installatie van kunstenaar en Oscar-winnende regisseur Steve McQueen (Stedelijk Museum Amsterdam).

Volgende week in Kunstuur

In het volgende deel van het tweeluik 'Hollandse Nieuwe' op zondag 15 november, laat Lucas bijzondere aankopen zien die in opdracht of ter ere van koningshuizen van Europa zijn vervaardigd.

Fondsen

De uitzending van deze week is in nauwe samenwerking met de Vereniging Rembrandt, het Mondriaan Fonds en VSBfonds. Deze fondsen zetten zich collectief in voor ons openbaar kunstbezit. Zonder hen zouden grote kunstaankopen -zoals die in de uitzending naar voren komen- dan ook niet mogelijk zijn. 

Uitgezonden op 8 november 2015.

Deel dit artikel