Lucas De Man reist af naar Italië, waar kunstenaar Wendelien van Oldenborgh Nederland vertegenwoordigt tijdens de 57e Biënnale van Venetië.

Na een 'open call' van het Mondriaan Fonds werd uit maar liefst 68 plannen de presentatie Cinema Olanda van Wendelien en curator Lucy Cotter gekozen. Van Oldenborgh heeft van het Nederlands paviljoen een bioscoop gemaakt, waarin haar bijzondere filmwerken de bezoeker confronteren met een onderbelicht deel van onze postkoloniale geschiedenis: Cinema Olanda.

Wendelien maakt indrukwekkende films over maatschappelijke gebeurtenissen die onderdrukt of vergeten zijn. In haar films en installaties is er ruimte voor een diversiteit van perspectieven en stemmen. Ze maakt geen documentaires, waarvoor ze wekenlang materiaal schiet, maar filmt op één of twee momenten waarbij haar ideeën, de mensen en de plaats samenkomen.

In drie nieuwe werken legt ze de onderbelichte delen van de recente Nederlandse postkoloniale geschiedenis bloot. Delen die volgens Van Oldenborgh belangrijk zijn om mee te nemen in de ontwikkeling van een nieuw nationaal zelfbeeld. 

Deel dit artikel