Kunstenaarsduo Christto & Andrew maken het campagnebeeld voor het jaarlijkse fotofestival Unseen.

Vanaf 16 september gaat Unseen weer van start. Het internationale fotofestival geeft elk jaar een getalenteerde kunstenaar de opdracht om het campagnebeeld te maken. Dit jaar kregen Christto Sanz en Andrew Weir de eer. Zondag in Kunstuur zien we de fotografen aan het werk.

Christto & Andrew

Het kunstenaarsduo staat bekend om hun gestileerde en kleurrijke beelden, waarmee ze de constructie van identiteit in de huidige maatschappij onderzoeken en visualiseren. Hun werk was in 2014 al op Unseen te bewonderen in de openluchttentoonstelling ‘Foam Talent’ en in 2015 was er een solopresentatie van hun werk ‘Glory of the Artfice’ bij de East Wing Gallery.

Qatar als inspiratiebron

Voor het campagnebeeld van Unseen maakte Christto & Andrew gebruik van hun ervaringen in Qatar, waar beide kunstenaars wonen en werken. Christto komt uit Puerto Rico en Andrew uit Zuid-Afrika. Ze kijken met een onconventionele blik naar het land en haar gewoontes. De Qatari zijn haast geobsedeerd door de toekomst. Vooral de snelheid waarin Qatar veranderingen doormaakt fascineert het duo enorm. Ze spelen op humoristische wijze in op de sensationele voorstelling die het Westen van Qatar heeft.

Kleur en symboliek

Hun opvallende kleuren en intrigerende personages, in overdreven geënsceneerde beelden, trekken direct de aandacht. Tegelijkertijd verwerken ze in hun beelden een gelaagde symboliek. De symbolen, zoals de valk en glazen bol, zijn subtiele hints richting het leven in Qatar en verwijzen naar de spanning tussen traditie en moderniteit die daar te voelen is.

Deel dit artikel