Ter ere van het 25-jarige bestaan van De Pont in Tilburg zendt Kunstuur een tweeluik uit. In deel 2 zien we de opbouw van de jubileumexpositie 'WeerZien' waarin 50 topstukken opnieuw te bewonderen zijn.

Het begon allemaal met jurist en zakenman Jan de Pont. Hij had een missie: het stimuleren van eigentijdse kunst. De Pont begon letterlijk met nul kunstwerken maar de collectie omvat inmiddels zo’n achthonderd werken van ongeveer tachtig nationaal en internationaal bekende kunstenaars, waaronder Marlene Dumas, Bill Viola en Anish Kapoor. 

Het museum is gevestigd in een oude fabriek waarbij het industriële karakter na een jarenlange verbouwing bewaard is gebleven. De Pont diende zo ook als inspiratie voor het beroemde Tate Modern in London. Opvallend is de gigantische open zaal die volgens Marlene Dumas ‘de kunst alle ruimte geeft’. 

In deel 2 zien we de opbouw van de jubileumexpositie 'WeerZien' waarin 50 topstukken opnieuw te bewonderen zijn. Daarnaast maakte de Britse kunstenaar Anish Kapoor speciaal voor dit 25 jarig jubileum een ruim zes meter hoge sculptuur getiteld ‘Sky Mirror’.

Een film van Maarten de Kroon, een van de makers van de bekroonde documentaire Hollands Licht, en Jeanne van der Horst.

Producent: Get Organizized G.O. Docs

Met dank aan landgoed Heerlijkheid Marienwaerdt.

Deel dit artikel