Tijdens de Dutch Design Week viel dit jaar weer op dat maatschappelijk relevante kwesties, zoals duurzaamheid en privacy, een belangrijke inspiratiebron vormen voor de huidige generatie designers.

Designers houden zich allang niet meer bezig met het ontwerpen van mooie voorwerpen. Tijdens de net afgelopen Dutch Design Week viel dit jaar wederom op dat maatschappelijk relevante kwesties van nu, zoals duurzaamheid en privacy, een belangrijke inspiratiebron vormen voor de huidige generatie designers. In Kunstuur pikt Lucas de Man er vier opvallende ontwerpers uit.

Hoe maak je van plantenwortels een tapijt? Kunstenaar Diana Scherer won tijdens de afgelopen Dutch Design Week een prijs voor haar revolutionaire ideeën over plantenwortels. Zij liet de ondergrondse wortels van graan in een bepaald patroon groeien waardoor er stevige matten ontstaan. In het ‘wortellab’ van de Radboud Universiteit onderzoekt zij met biologen en wortelspecialisten naar de toekomst van dit natuurlijke textiel.Ontwerper Sander Wassink maakt van massaproducten originele sneakers en zwembroeken en Jelle Mastenbroek ontwierp een installatie waar je in ruil voor de data op je bankpas en paspoort een uniek privé concert krijgt: Data Orchestra. In een tijd waarin wij dagelijks online onze data weggeven geeft hij er zo iets voor terug. 


Tot slot de ‘Solar Cabin’. Dit kleine huisje van hout met een zonnecellen dak werd door twee architecten ontworpen voor vluchtelingen en studenten. Binnen één dag kan het worden opgebouwd en afgebroken en is behalve aardig voor het milieu ook ideaal voor tijdelijke huisvesting.

Deel dit artikel