Een beetje kunstverzamelaar heeft er eentje: een eigen museum dat door een internationale toparchitect wordt ontworpen. Lucas De Man neemt ons in deze tweede aflevering mee naar de musea die je in Shanghai en Beijing gezien moet hebben. 

In het allereerste staatsmuseum van Shanghai pakt de wereldberoemde kunstenaar Cristian Boltanski uit met zijn grootste en meest indrukwekkende installaties tot nu toe. Ook in het privémuseum Yuz van de steenrijke verzamelaar Budi Tek staat een grootste installatie, namelijk Rain Room van het duo Random International. Hierbij loop je door een regenbui zonder nat te worden. Als het allemaal werkt tenminste…..

Ook het Long Museum is van een Chinese privéverzamelaar die als taxichauffeur begon, maar op de aandelenmarkt maar liefst 1,3 miljard dollar verdiende. In zijn prestigieuze museum wordt ter plekke een kunstfilm opgenomen van de Chinese ster Yang Fudong.

Ook Nederlandse toparchitecten worden gevraagd om in China te komen werken. Rem Koolhaas ontwierp met zijn architectenbureau OMA het gebouw van de Chinese staatstelevisie en het Rotterdamse architectenbureau MRVDV ontwierp de adembenemende bibliotheek in de stad Tianjin. En in Shenzhen zwaait Nederlander Ole Bouman als kersverse directeur de scepter bij de Design Society, dit revolutionaire gebouw moet gaan fungeren als museum en meet up tegelijkertijd.

Tot slot Michael Xufu Huang. Hij verzamelt al acht jaar kunst en is eigenaar van het museum MWoods in het drukke 798 Art district in Beijing. Oja, en hij is pas 24 jaar.

Copyright: Chi-Ching Lam – beelden schoolklas Photo Liu Yiqian met vrouw: Philippe Lopez - AFP/Getty Images 

Deel dit artikel