Kunstuur in de klas is een nieuw programma over kunst speciaal voor het voortgezet onderwijs. Het programma werd gelanceerd op ARTtube.nl en Schooltv.nl.

In deze samenwerking tussen NTR Schooltv en ARTtube worden leerlingen wegwijs gemaakt in de kunstwereld. In een twaalftal korte video’s licht AVROTROS’ Kunstuur presentator Lucas De Man verschillende hoogtepunten uit de beeldende kunst, design, mode, fotografie en architectuur uit.

NTR Schooltv en ARTtube dragen met deze nieuwe serie bij aan een grote wens vanuit het onderwijs: het maken van een toegankelijke, visuele content die aansluit bij het curriculum en van de leerlingen. Aan de hand van vijf thema’s licht Kunstuur in de klas het kunstenaarschap en kunstbegrippen toe. Deze onderwerpen sluiten aan bij de actuele thema’s van de eindexamens voor kunst- en cultuurvakken: Beweging (VMBO), Engagement (VWO), Schoonheid (HAVO), Massacultuur en Cultuur van het Moderne (Kunst Algemeen, HAVO/VWO). Bij iedere video is een korte lesbrief beschikbaar met kijktips en verdiepingsvragen.

Samenwerking

Kunstuur in Klas is een samenwerking tussen NTR Schooltv, ARTtube en AVROTROS' Kunstuur. De video's zijn bewerkingen van het programma Kunstuur van AVROTROS, aangevuld met fragmenten uit ARTtube video's, die gemaakt werden door twintig aangesloten musea uit Nederland en België. De serie is te bekijken op ArtTube of op SchoolTV. Een eerdere samenwerking tussen ARTtube en NTR Schooltv resulteerde in de reeks ARTClips, waarin presentator Maurice Lede in de musea op zoek gaat naar vragen over kunst die leven bij jongeren.

Deel dit artikel