Gemiddeld opent in China iedere week een museum dat vaak door een internationale toparchitect is ontworpen. En een beetje kunstverzamelaar heeft er een eigen privémuseum. Wordt China hét centrum van de kunstwereld?

Lucas De Man reist voor Kunstuur af naar wereldsteden als Shanghai en Beijing om in vier afleveringen te peilen hoe de soms zeer jonge verzamelaars, kunstenaars en handelaars denken over de rol van kunst in dit grote land. Nu en in de toekomst.

Niet Made maar Created in China

Niet alleen is de moderne Chinese kunst booming, ook horen de Chinese verzamelaars bij de wereldelite. Inmiddels telt China meer miljardairs dan Amerika en is het land al een paar jaar qua omzet kunstland nummer één. In de lijstjes van best verkopende kunstenaars wereldwijd staan al jarenlang een aantal Chinezen. Ondanks hun internationale carrières blijven zij trouw aan hun rijke culturele erfgoed. Gaan we van ‘Made in China’ naar ‘Created in China’?

Einde Culturele Revolutie

Anders dan in de Westerse moderne kunst kent de Chinese kunst geen opeenvolging van artistieke stromingen. Na het overlijden van Mao en het einde van de Culturele Revolutie in 1976 maakt de hedendaagse Chinese kunst een grote ontwikkeling door.

Kunstenaars omarmen vanaf dat moment alsnog gretig de moderne en hedendaagse westerse kunststromingen die tot dan voor hen onbekend zijn gebleven.Vanaf de eeuwwisseling, staat er een nieuwe generatie kunstenaars op. Opvallend is dat ze ondanks hun internationale carrières verbonden blijven met China's rijke culturele erfgoed. De invloeden van de hedendaagse westerse kunststromingen blijven dus beperkt; de hedendaagse Chinese kunst is niet hetzelfde als de westerse kunst.

Traditie in een modern jasje

Chinese kunstenaars behandelen vaak thema’s als traditie, de spiritualiteit en de hedendaagse maatschappelijke en politieke situatie in China. De Chinese kunst geeft een indruk hoe de kunstenaars zich verhouden tot hun verleden, heden en toekomst en hoe zij daarin verschillen van westerse kunstenaars. 

Deel dit artikel