In deze speciale uitzending over kinetische kunst beweegt Lucas De Man zich tussen kunstwerken die piepen, draaien, knarsen en ontploffen.

In deze speciale uitzending over kinetische kunst beweegt presentator Lucas De Man zich tussen kunstwerken die piepen, draaien, knarsen en ontploffen.

Aanleiding is het grootste retrospectief ooit in Nederland gehouden van de beroemdste kinetische kunstenaar ter wereld: Jean Tinguely. Voor de Zwitserse kunstenaar was zijn werk een verzet tegen de conventionele statische kunst(wereld). Alles moest anders, alles moest in beweging. De tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam heet niet voor niets Machinespektakel en Lucas kijkt alvast hoe al die machines en installaties in elkaar worden gezet.

Daarnaast bezoekt hij kunstenaar Mark Bischof die in zijn kelder jarenlang aan zijn bewegende oeuvre werkt, het lijken wel kunstige knikkerbanen op groot formaat. Ook Nieke Koek is kinetisch kunstenaar, maar in tegenstelling tot anderen beweegt haar werk niet zelf maar stopt ze beweging in je hoofd.

Deel dit artikel