Iedereen kan een kunstenaar opdracht geven om een werk in de openbare ruimte te maken. Lucas De Man ontmoet de opdrachtgevers en zoekt de kunstenaars in hun atelier op.

Iedereen kan een kunstenaar opdracht geven om een werk in de openbare ruimte te maken. Een gemeente, kerk, maar ook een winkeliersvereniging. Of een filosoof, die mensen via kunst aan het denken wil zetten. In deze aflevering van Kunstuur laat Lucas De Man vier unieke kunstprojecten op uitzonderlijke plekken zien.

De Man ontmoet de opdrachtgevers en zoekt de kunstenaars in hun atelier op. Hij praat met hen over de uitdagende opdrachten die zij kregen.

Het Utrechtse stationsgebied ligt al jaren op de schop. Kunstenaar Berend Strik was één van de zes kunstenaars die werd gevraagd om een werk over de dynamiek van Hoog Catharijne te maken. Twee maanden lang hield hij samen met Aziz Bekkaoui atelier in het overdekte winkelgebied. Het kunstenaarsduo Breure en Van Hulzen bedacht een performance waarbij het gedrag van de passanten van Hoog Catharijne wordt nagebootst. Ze werkten hiervoor samen met een loopstromen expert, politieagenten en een gedragstherapeut.

‘Maak een kunstwerk dat ingaat op de profilering van Breda als Oranje Nassau stad’. Dat is de vorstelijke opdracht die kunstenaar Tom Claassen kreeg van de Winkeliersvereniging Wilhelminastraat. Claassen verdiepte zich in de vrouwelijke lijn van het koningshuis en ontwierp twee slapende, vergulde leeuwinnen.

Waarom is cola eigenlijk duurder dan melk? Dat vroeg filosoof Bas Haring zich af. Kunstenaar Martijn Engelbregt verzon op zijn verzoek een list om zoveel mogelijk mensen over economische vragen na te laten denken. De list heeft  van alles met de economie te maken.

Pechvogels die bij de Spoedeisende Hulp van het AMC terechtkomen, kunnen zich troosten met een monumentale en wellicht ook meditatieve video-installatie van kunstenaar Jacco Olivier. Verzacht dit de pijn een beetje?

Dit programma is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds.

Deel dit artikel