Na portretten van internationale topkunstenaars als Olafur Eliasson en Martin Creed staat in de komende aflevering van Kunstuur de spraakmakende Brit Marc Quinn centraal.

Marc Quinn behoorde tot de opzienbarende groep Young British Artists die begin jaren negentig de internationale kunstwereld veroverde. Zo werd ie wereldberoemd door het werk ‘Self’; een afgietsel van zijn hoofd dat bestaat uit vijf liter van zijn eigen bevroren bloed. Iets wat hij om de vijf jaar herhaald.

Ook maakte hij wereldwijd furore door een 15 meter hoog (!) marmeren beeld van de zwangere, lichamelijk zwaar gehandicapte Alison Lapper op Trafalgar Square te plaatsen. Quinn maakte al eerder verschillende sculpturen van gehandicapte mensen die een of meerdere ledematen missen. Al deze gigantische sculpturen zijn uit het prachtige, beroemde Italiaanse Carrera-marmer gehakt dat doet denken aan ideale schoonheid…

Ook in Nederland is een werk van Quinn te zien. In de tuin van Museum Arnhem staat zijn  installatie ’12,5% Proof’, een telefooncel met daarin een mannenfiguur met erectie waar donkerrode vloeistof uit spuit.

Vroeger stond het controversiële beeld pal tegenover de gereformeerde kerk en het beeld lokte onder de kerkgangers en buurtbewoners op zijn zachts gezegd nogal wat commotie uit.

Deel dit artikel