Glitter en glamour zijn al lang niet meer het uitgangspunt op de catwalks in de modewereld. Wereldwijd staat een nieuwe generatie modemakers kritisch tegenover de maatschappij en de mode industrie. Met hun werk zoeken ze de grenzen op . Geen mode voor het oog, maar mode als pleidooi. Hoe kun je als modeontwerper bijvoorbeeld duurzaam werken, als iedere zes maanden een nieuwe collectie van je wordt verwacht? Deze week in Kunstuur, veel aandacht voor mode.
Dutch Profiles - Monique van Heist
Monique van Heist studeerde in 2004 af aan de Kunst-academie. Daar startte zij meteen haar eigen label. Ze begon met het ontwerpen van een sobere uniseks garderobe. Van Heist wil met haar moderne en geraffineerde ontwerpen niet de normale mode-wegen bewandelen. Ze wil niet de dicteerd worden door de commercie die ieder seizoen een nieuwe trend uitzet.
Rothko
Van blozend roze en jubelend geel, tot knallend blauw en somber zwart. Wanneer je voor de immense doeken van Mark Rothko (1903-1970) staat, voel je hoe je zijn wereld ingezogen wordt. In het Gemeentemuseum Den Haag is voor het eerst sinds 40 jaar weer een grote tentoonstelling aan hem gewijd. Kunstenaar Tjebbe Beekman schildert ruige stadslandschappen en is groot bewonderaar van het werk van Mark Rothko. Modeontwerper Mart Visser maakte diverse collecties geïnspireerd op het werk van Mark Rothko.
Mode
In de modewereld speelt zich achter de schermen een revolutie af. Op de catwalk wordt de nieuwe mode gepresenteerd. Maar de jonge garde ontwerpers zoekt alternatieve wegen om hún mode aan het publiek te tonen. En de Nederlandse ontwerpers doen daar goed aan mee.
Tahon
In de Amsterdamse galerie Gerhard Hofland exposeert de Vlaamse beeldhouwer Johan Tahon. Hij is geen onbekende in ons land. Zo maakte hij een immens beeld van 14 meter hoog in het pand van het Ministerie van Financiën..
Artis
Hartje Amsterdam ligt tussen de drukke wegen en het stadsgeraas een oase van groen: het historische stadspark Artis. Deze week in de serie, de toekomst van Artis.
Aan het plein ligt het nieuwe museum ‘Micropia’, uniek in de wereld. Een museum gevuld met microben, de kleinst levende organismen. Iedere week vragen wij een kunstenaar een ode te brengen aan het park. Deze kunstwerken komen in de collectie van Artis. Vandaag singer-songwriter mevrouw Tamara.