Tate Modern in London: de Deense kunstenaar Olafur Eliasson werd in een klap wereldberoemd met zijn installatie van een grote gele zon. Zondag in Kunstuur: de meester van de reflectie.

De Deense kunstenaar Olafur Eliasson werd in één klap wereldberoemd door zijn installatie ‘The Weather Project’ in de Tate Modern in Londen. Hij hing over het hele plafond van de grote turbinehal spiegels op en bootste daaronder met honderden LEDlampjes een zon na. Daarnaast maakte hij een soort mist waardoor het licht een zachtgele en oranje gloed verspreidde. Bezoekers gingen spontaan languit op de grond liggen en konden in de spiegels zien hoe zij in het licht baadden.

Het werk van Eliasson beweegt zich op het grensvlak van natuurverschijnselen en techniek. Andere beroemde projecten zijn ‘Green River’ waarbij hij het water van rivieren op diverse plaatsen in de wereld met niet-giftige verf kleurde.

Ook in Nederland was onlangs werk van hem te zien. De installatie ‘Notion motion’ werd speciaal ontwikkeld voor Museum Boijmans van Beuningen. In deze 1500m2 grote installatie visualiseerde Eliasson lichtgolven door een continue wisselwerking tussen licht en water.

Een terugkerend project van Eliasson is ‘Waterfalls’ waarin hij zelf een waterval creëert. Vorig jaar maakte hij een gigantische waterval in de tuinen van het paleis van Versailles.

Deel dit artikel