De Jeanne Oosting Prijs, De Scheffer, De Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst én de Prix de Rome. Wat doet het met je als kunstenaar als je een grote kunstprijs wint? In Kunstuur stelt Lucas De Man vier trotse winnaars voor.

De Jeanne Oosting Prijs, De Scheffer, De Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst én de Prix de Rome. Dat is een greep uit vele kunstprijzen die het afgelopen jaar werden uitgereikt. Het bedrag van bovengenoemde kunstprijzen varieert van 6.500 tot 40.000 euro maar de blijdschap en erkenning zijn er niet minder om. 

De Amsterdamse kunstenaar RaQuel van Haver won ‘De Scheffer’, de aanmoedigingsprijs van de Vereniging Dordrechts Museum. Haar indrukwekkende schilderijen zijn t/m 15 april aldaar te zien. 

Uit handen van onze koning Willem-Alexander ontving kunstenaar Niek Hendrix in het Amsterdamse Paleis de prestigieuze Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst. 

De Jeanne Oostingprijs werd vorig jaar uitgereikt aan kunstenaar Arjan van Helmond, uniek aan de prijs is dat de jury uit collega-kunstenaars bestaat. Het werk van Arjan is vanaf 18 februari 2018 te zien in Museum Kranenburgh.

Rana Hamadeh won de Prix de Rome, de oudste en meest royale prijs die jaarlijks door het Mondriaan Fonds wordt georganiseerd en gefinancierd. Haar prijswinnende installatie is  t/m 25 februari in de Rotterdamse Kunsthal te zien. 

Deel dit artikel