Lucas De Man krijgt exclusieve rondleiding in het revolutionaire Guggenheim Museum in Bilbao en gaat binnenkijken in Kunstcentrum Marres in Maastricht waar elke centimeter beschilderd wordt.

Het door de wereldberoemde architect Frank Gehry ontworpen Guggenheim Museum in Bilbao bestaat dit jaar precies 20 jaar. Het spectaculaire museum is voor deze Zuid-Europese stad een grote artistieke en toeristische trekpleister. Niet alleen de buitenkant van het gebouw is revolutionair, ook de binnenkant is adembenemend waarbij de kunstwerken alle ruimte krijgen. Lucas De Man krijgt van de directeur én curator een speciale rondleiding langs alle hoogtepunten.  

Niet geheel toevallig is ‘Europa’ voor Kunstcentrum Marres in Maastricht het thema van een groots ‘Gesamtkunstwerk’. In totaal 16 kunstenaars van naam zijn uitgenodigd om een wandschildering van maar liefst 750 vierkante meter te maken. Daarvoor zette Marres haar deuren, plafonds, trappenhuis, vloeren, zalen en gangen wagenwijd open. Geen centimeter bleef onbenut. Lucas De Man mocht tijdens het beschilderen alvast binnen komen lopen.

De titel van de tentoonstelling is ontleend aan Jerzy Kosinski’s beroemde boek The Painted Bird, waarin een ontheemd kind tijdens de Tweede Wereldoorlog door het landschap van Oost-Europa zwerft.

Deel dit artikel