Over Rob Scholtes 'Embroidery Show' in Museum de Fundatie in Zwolle. Hij imiteert en plagieert en komt daar ook eerlijk voor uit. Daarnaast de Zuid Afrikaanse kunstenares Ina van Zyl en haar voorliefde voor oppervlakkige onderwerpen of zelfs kitsch.

Zijn nieuwe tentoonstelling ‘Embroidery Show’ in Museum de Fundatie gaat ook over andermans werk, of beter gezegd bordúúrwerk. Scholte verzamelde in kringloopwinkels en kofferbakmarkten zo’n 1000 borduurwerken van onbekende en vlijtige ‘meesters’. Scholte lijstte de borduursels in en zette er zijn handtekening op. Daarnaast laat hij niet de voorkant maar juist de áchterkant zien waardoor de borduurdraden net verf lijken. Scholte wil met deze tentoonstelling de borduurwerken die hij voor een habbekrats kocht een tweede leven én waardering geven.

Net als Rob Scholte heeft de Zuid Afrikaanse kunstenaar Ina van Zyl een voorliefde voor oppervlakkige onderwerpen of zelfs kitsch. In haar werk laat van Zyl de bijzonderheid van alledaagse zaken zien. Ze gebruikt hiervoor drie klassieke genres in de beeldende kunst: het landschap, het portret en het stilleven. En vooral in dat laatste genre krijgt haar werk een erotische lading.

Deel dit artikel