Te zien is hoe Jheronimus Bosch kunstenaars Joep van Lieshout en Jeroen Kooijmans inspireert en Lucas De Man bezoekt de tentoonstelling.

Jheronimus Bosch is de belangrijkste en meest moderne kunstenaar van de late Middeleeuwen. Fantasierijk en vernieuwend. De invloed van deze ‘duivelskunstenaar’ reikt zelfs tot in de eenentwintigste eeuw. Hij inspireert nu nog steeds hedendaagse kunstenaars als Joep van Lieshout en Jeroen Kooijmans (allebei ook Brabanders!).

Joep van Lieshout houdt zich net als Jeroen Bosch bezig met een utopische eigen wereld. In zijn omvangrijke project ‘Slave City’ toont hij een bizarre samenleving waarin mensen worden gerecycled. Jeroen Kooijmans is zelfs letterlijk naar de grote meester vernoemd want eigenlijk heet ie Jheronimus. Hij zag De Tuin der Lusten letterlijk hónderden keren en ontdekt nog steeds nieuwe details. Dit werk heeft hem geïnspireerd tot het maken van een monumentale video installatie waar ie 10 jaar aan werkte.

Tot slot schilder Henk Groenendaal. Hij is dit hele jaar bezig met een minutieuze reconstructie van De Tuin der Lusten. Met de oorspronkelijke pigmenten en technieken gaat hij dit meesterwerk van Bosch te lijf. En natuurlijk krijgt Lucas de kans om oog in oog met de meesterwerken van Bosch te staan.

Twitter mee via #kunstuur

Uitgezonden op zondag 14 februari 2016.

Deel dit artikel