In deze aflevering staat de toenemende rol van technologie in ons dagelijks leven centraal. Lucas De Man bezoekt de expositie 'Hacking Habitat', een bijzondere expositie vanuit de gevangenis, en gaat hier in gesprek met verschillende kunstenaars.

Deze week in Kunstuur: Lucas De Man bezoekt de expositie ‘Hacking Habitat’, een bijzondere expositie vanuit de gevangenis over de toenemende rol van technologie in ons dagelijks leven. Hoe kan er een balans gevonden worden tussen technologie en menselijkheid? En hoe kunnen we de toekomst leefbaar houden? Lucas De Man gaat in gesprek met verschillende kunstenaars die zich in hun werk met deze vragen bezighouden.

 

Afgelopen week opende in de voormalige gevangenis op het Wolvenplein in Utrecht de grootschalige expositie ‘Hacking Habitat’. De gevangenis is een metafoor voor de technologische systemen die ons in de greep houden. Meer dan tachtig kunstenaars als William Kentridge, Roy Villevoye en David Nuur laten ons zien hoe wij de regie over ons leven weer kunnen terugkrijgen door techniek juist in ons voordeel te gebruiken. 

 

In Utrecht praat Lucas De Man met Melanie Bonajo over haar film waarin ze bejaarden interviewt over ‘recente’ uitvindingen als TV en computer en het contrast tussen vroeger en nu. Daarnaast ontmoet Lucas de kunstenaar Dries Verhoeven. Hij plaatste in de Utrechtse binnenstad 10 ‘bedelende’ cassetterecorders (inclusief schoteltjes!) die de dakloze vervangen. Krijgt de machine meer aandacht dan de echte mens? 

 

Tot slot in Kunstuur een portret van de jonge kunstenaar Zoro Feigl die zich ook met techniek bezighoudt. In zijn handen lijken mechanische installaties juist levende wezens te worden, waardoor de grens tussen mens en technologie vervaagd. 

Deel dit artikel