Heb je het al gemerkt? 2018 is uitgeroepen tot het jaar van de Chinese toerist. Economisch gaat het China voor de wind en dus trekt de nieuwe generatie middenklassers erop uit. 

Die groeiende economie wakkert niet alleen reislust aan; de Chinese hedendaagse kunstmarkt is in zeer korte periode uitgegroeid tot een van de grootste ter wereld. Goed voor een omzet van $ 370 miljoen (!) schoon aan de haak. Dat is de op één na grootste omzet na die van de Verenigde Staten.

What’s going on?!

Wij van Kunstuur besloten daarom onze blik op het oosten te richten en gingen op culturele ontdekkingsreis in het land van de grote getallen. Onder het waakzame oog van Liyang, die vanuit de Chinese staatstelevisie iedere beweging die we maakten nauwlettend in de gaten hield, reisden we van Shanghai naar Beijing. In beide steden verrijst iedere week wel een nieuw museum dat veelal in handen is van een particuliere verzamelaar.

Saillant detail: die verzamelaars zijn jong. Eind twintigers, begin dertigers. Wat ook opvalt: hedendaagse Chinese kunst is van zeer hoge kwaliteit. Vanuit een unieke kijk op de werkelijkheid en met oog voor Chinese tradities verovert een nieuwe generatie topkunstenaars als Zhang Xiaogang, Zeng Fanzhi en Liu Wei de kunstwereld.

All girl crew

Wie overigens ook opvielen waren wij zelf. Vanwege ons uiterlijk natuurlijk, maar ook omdat ik de enige man in ons gezelschap ben. Van de regisseur tot de eindredacteur tot de cameravrouw; Kunstuur heeft een all girl crew. Dat zijn ze in China niet gewend. Ik ben nog nooit van mijn leven zo vaak gefotografeerd.

Kunstuur in China is in november iedere zondag om 17:35 uur op NPO 2 te zien.

Voorproefje Kunstuur in China

Deel dit artikel